top of page
  • Observer

Mijn naam is haas

Lula-Bretas

Ex-president Lula werd vandaag per videoconferentie verhoord door rechter Marcelo Bretas (boven rechts), verantwoordelijk voor het Lava Jato onderzoek in Rio de Janeiro. Lula werd opgeroepen als getuige van de verdediging van ex-gouverneur Sérgio Cabral (MDB) in de corruptie affaire waarbij het aanvaarden van steekpenningen onderzocht wordt door leden van het Olympisch Comité, voor de keuze van Rio de Janeiro als zetel van de Spelen in 2016.

Bij de vraag of Lula op de hoogte was van onregelmatigheden in de campagne waarbij Rio de Janeiro uitgekozen werd als zetel van de Olympische Spelen luidde het antwoord “Lamento que venha uma denúncia de corrupção de compra de delegado oito anos depois. Não sei quem fez a denúncia, não quero saber. Não conheço”, vrij vertaald “Ik betreur het dat er 8 jaar na de feiten een aanklacht komt omtrent het omkopen van leden van het comité. Ik weet niet wie hiervoor verantwoordelijk is. Mijn naam is haas, ik weet van niets”.

Rechter Bretas vermeedt dat Lula een kans zou krijgen om de gerechterlijke instanties aan te vallen en zei tegen de ex-president dat hij enkel op zoek was naar de waarheid. Lula: “Ik wens de waarheid. Ik denk niet dat er vandaag één Braziliaan is die meer naar de waarheid streeft dan ik. Ik ben de leugens meer dan beu, ik wil de waarheid”, aldus Lula.

Bretas ging zover om de ex-president te loven en zei dat Lula een belangrijke rol speelde voor Brazilië: “Uw geschiedenis is relevant voor ons Brazilianen, ook voor mij. Toen ik 18 was woonde ik een kiescampagne van u bij op de Avenida Paulista (São Paulo) met 1 miljoen mensen. Dat werd een keerpunt voor Brazilië. Ik was aanwezig, droeg een pet met uw naam erop”. Bretas verwees hiermee naar de campagnes in 1989.

Lula antwoordde: “Bij de volgende campagne zal ik niet nalaten uw excellentie uit te nodigen”, een uitspraak waarbij de aanwezigen hun lach niet konden onderdrukken.

Foto: Agência Brasil

#MarceloBretas #BraziliëNieuwsOnline #SergioCabral #OlympischeSpelen #Lula

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page