top of page
  • Observer

Mijn schuld, mijn grote schuld


In vijf jaar tijd steeg het aantal wanbetalers in Brazilië van 59,3 miljoen (januari 2018) tot 70,1 miljoen (januari 2023), een historisch record. Dit wordt aangetoond door een studie van Serasa Experian*.


Niet alleen het aantal wanbetalingen nam toe, maar ook de omvang van de schulden. Gemiddeld bedraagt de schuld van de wanbetaler R$ 4.612,30. In januari 2018 was dat R$ 3.926,40, een stijging van 19% in deze periode.


Gerangschikt volgens de leeftijdsgroep hoort het grootste deel van de schuldenaars bij de oudere groep, vanaf zestig jaar. Die groep groeide aan met 17%, in vergelijk met andere leeftijdsgroepen (12%).


Vrouwen hebben meer schulden dan mannen (bij hen steeg het aantal met 18%, tegenover 16% bij de mannen). De achterstallen bij financieringen steeg het meest, met 71%.


Volgens Serasa zijn inflatie en hoge rentetarieven de factoren die de stijging van het aantal wanbetalingen in het land in de geanalyseerde periode stimuleerden.


De gegevens werden onthuld in de aankondiging van een buitengewone editie van de "Feirão Limpa Nome" (letterlijk: beurs schoonmaak naam), die gisteren begon. Normaal gesproken vindt deze beurs plaats in november. Wanbetalers kunnen er terecht om te onderhandelen met hun schuldeisers: banken, financieringsmaatschappijen, telefoonbedrijven e.a. In sommige gevallen is het mogelijk om de schuld af te lossen met een korting van 99% of tot R$100, aldus Serasa.


De federale regering kondigde een programma aan om mensen met schulden te helpen, inclusief zij die een lening afsloten op basis van de steunuitkering Auxílio Brasil, een modaliteit die ingebouwd werd om mensen die in gebreke blijven, weer in te sluiten in de economie.


Agência Brasil


*Serasa Experian is een bedrijf in Brazilië dat zich bezighoudt met kredietinformatie en risicobeheer. Het biedt diensten aan zoals kredietrapporten, scoreberekening, fraudepreventie, identiteitsverificatie en incasso-activiteiten. Het bedrijf verzamelt informatie over consumenten en bedrijven uit verschillende bronnen, zoals financiële instellingen, retailers en overheidsinstanties, en gebruikt deze informatie om klanten te helpen bij het nemen van beslissingen over kredietverlening, risicobeheer en fraudepreventie.


Serasa Experian is een joint venture tussen Serasa, een Braziliaans bedrijf voor kredietinformatie, en Experian, een internationaal bedrijf voor kredietinformatie en datamanagement. Samen hebben ze een uitgebreid netwerk van gegevensbronnen en geavanceerde analysesystemen opgebouwd om klanten te voorzien van accurate en actuele informatie over consumenten en bedrijven in Brazilië. Het bedrijf bedient klanten in verschillende sectoren, zoals banken, verzekeraars, retailers, telecombedrijven en overheidsinstellingen.


Foto: Marcello Casal Jr/ABr

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page