top of page
  • Observer

Militaire interventie stelt teleur

Militar01

De federale interventie in Rio de Janeiro, oorspronkelijk aangekondigd als een meesterzet, werd een probleem op zich. Zes maanden na het toesturen van het leger, kan enkel maar vastgesteld worden dat het aantal doden niet vermindert, integendeel. En dat brengt ernstige schade toe aan het imago van de strijdkrachten.

Het Datafolha instituut hield een peiling waarbij vastgesteld wordt dat de steun van de bevolking aan deze interventie met 17% daalde. In oktober van vorig jaar ging 83% van de bevolking akkoord met de tussenkomst van het leger; nu is dat nog 66%.

Een meerderheid van de ondervraagden stelt dat de interventie nutteloos is, en 59% zegt dat het geen enkel verschil uitmaakt in de strijd tegen het vele geweld. Nog eens 12% zegt dat de situatie verslechterde. In maart l.l. was slechts 2% van die mening.

Slecht nieuws als dit komt blijkbaar nooit alleen. De statistieken van de slachtoffers van al dat geweld werden deze week aangevuld met de dood van drie soldaten, omgekomen in de strijd tegen drugsdealers in de eregio om en rond het favelacomplex Alemão (foto boven). De militaire overheid liet weten dat ze het gebied voor onbepaalde tijd zullen bezetten. Er zijn in totaal 4.200 manschappen betrokken bij deze operatie die een gebied omsluit van meer dan een half miljoen inwoners, inclusief andere sloppenwijken als Maré en Penha.

De interventie wordt opgevolgd door het “Centro de Estudos de Segurança e Cidadania”, van de universiteit Candido Mendes. Die studie bevestigt nu dat de militairen er niet in slagen om hun belofte te houden, met name voorrang geven aan investeringen in ‘intelligence’ en strijd tegen corruptie. Sociologe Silvia Ramos spreekt van een “ontmoedigend beeld”.

Naast de teleurstellende resultaten is er ook nog het onderzoek naar de moord op gemeenteraadslid Marielle Franco, en haar chauffeur Anderson. Dat onderzoek is inmiddels 162 dagen oud en leverde tot op vandaag geen enkel uitsluitsel op over de daders en hun motieven.

Foto: Fernando Frazão - Agência Brasil

#ComplexodoAlemão #Datafolha #BraziliëNieuwsOnline #ViladaPenha #CandidoMendes #MarielleFranco #ComplexodoMaré #AndersonGomes #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page