top of page
  • Observer

Militaire watermeloenen


Watermeloenen

De nationale feestdag staat weer voor de deur, een herinnering aan de dag waarop de onafhankelijkheid van Brazilië van het Portugese keizerrijk verklaard werd, op 7 september 1822. President Lula zal naar verwachting geen toespraak houden bij die gelegenheid, maar er komt wel eentje via de televisie, op de vooravond van de feestdag. De thema's: democratie, soeverenititeit en eenheid.


De regering blindeert de feestdag met de Força Nacional, het leger mobiliseert 17.000 manschappen voor de jaarlijkse optocht in Brasília. Dat is minder dan vorig jaar toen de 200ste verjaardag van de onafhankelijkheid gevierd werd. Ondanks de verwachting dat Lula zich niet zal manifesteren, blijft het risico op verwarring bestaan.


Bolsonaro wordt opnieuw aangehaald in publicaties bij de sociale media, gerelateerd aan de manier waarop de bolsonaristen zich zullen gedragen op die dag, na de mislukking van een staatsgreep op 8 januari. Vorige week stuurde minister van Justitie, Flávio Dino, een alarm naar gouverneur Ibaneis Rocha, inclusief een tiental video's waarin opgeroepen wordt tot gewelddadige protesten op 7 september. Eén van die video's toont de extreemrechtse dominee Silas Malafaia die duchtig tekeer gaat tegen minister Alexandre de Moraes (STF) en tegen de generaals van het opperbevel van de strijdkrachten: "Weet je waarom de togadrager Alexandre de Moraes al deze onrechtvaardigheden begaat? Omdat er een zestal laffe viersterrengeneraals en softies zijn, zachtaardigen die dat toelaten".


Silas Malafaia

Malafaia (foto) refereert hierbij naar de veronderstelde passiviteit van de militaire koepel met betrekking tot de aanhouding van nauwe medewerkers van de ex-president. Bolsonaristen vergelijken het leger ondertussen met watermeloenen en proberen de optocht van 7 september te boycotten. De fruitsoort werd in de voorbije weken al herhaaldelijk gebruikt om zich op een pejoratieve manier te uiten over de officieren van het leger. Waarom?


Simpel: een watermeloen is groen van buiten, rood vanbinnen. Het groen verwijst naar het patriottisme, het rood naar het communisme en naar de arbeiderspartij PT. De ex-president gebruikte dezelfde verwijzing al eerder, in een tweet van juli 2019, aan het adres van een generaal die zich aansloot bij de PCdoB van de toenmalige gouverneur Flávio Dino (Maranhão): "We ontdekten per ongeluk een watermeloen, verdediger van de Guerrilha do Araguaia, in het midden van de 21e eeuw."


Bijschrift: "Het beeld van het jaar!"


In de voorbije dagen werden er veel commentaren geplaatst bij de sociale media, niet alleen bij die van de landmacht, maar ook de zee- en luchtmacht, met - zoals altijd - creatieve verwijzingen naar de zogenaamde zwakheid van de militairen.


Estadão - UOL Notícias


Foto's: Twitter

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page