top of page
  • Observer

Milities

Milicia-Armas

De milities van Rio de Janeiro kwamen deze week opnieuw uitvoerig ter sprake, dit omdat zij gelinkt worden aan het onderzoeken naar de laffe moord op raadslid Marielle Franco en haar chauffeur Anderson Gomes, in maart van dit jaar. Generaal Richard Nunes verantwoordelijk voor de militaire interventie in Rio de Janeiro, zei tijdens een interview aan de krant Estadão, dat Marielle vermoord werd door leden van de militie omdat die geloofden dat zij hun ‘zaakjes’ hinderde. Die ‘zaakjes’ gaan om ‘grilagem’ van gronden, een illegale methode om gronden (en gebouwen) toe te eigenen d.m.v. vervalste documenten. De moord op het raadslid, aldus de generaal, zou reeds gepland zijn in 2017.

Deze week donderdag werden aanhoudingen uitgevaardigd en huiszoekingen uitgevoerd in Nova Iguaçu, Angra dos Reis, Petrópolis en zelfs in Juiz de Fora – Minas Gerais. Zowel de huiszoekingen als de aanhoudingen gebeurden in het kader van het onderzoek m.b.t. Marielle Franco. Ook de woning van collega raadslid Marcello Siciliano (PHS) werd doorzocht terwijl hij meegenomen werd voor een verhoor. Siciliano ontkent alle betrokkenheid met de moord.

Marcelo Freixo, een partijgenoot van Marielle en eveneens raadslid in Rio de Janeiro, kreeg deze week te horen dat er moordplannen bestonden tegen zijn persoon. De burgerlijke politie werd hierover getipt: een lid van de militaire politie en enkele handelaars, allemaal leden van een militie, zouden de moord gepland hebben.

Freixo is de auteur van een verslag voor een parlementaire onderzoekscommissie omtrent milities die in 2008 hun acties onderzocht. Meer dan 220 namen waaronder andere raadsleden en gedeputeerden, werden toen al in verband gebracht met dergelijke criminele organisaties. Specialisten menen dat deze groepen criminelen vandaag een grotere bedreiging vormen dan de drugshandelaars en hun bendes.

Wat zijn milities?

Milities zijn illegale gewapende groepen, dikwijls gevormd door leden/ex-leden van de politie, brandweerlui en gevangenisbewakers, een soort para-militaire organisaties. Onder de dwang van wapens nemen zij de controle over in bepaalde gebieden of zelfs ganse wijken waar bewoners en handelaren onder de knoet gehouden worden. Zij presenteren zichzelf als dé oplossing tegen de drugshandel, hetzij om te voorkomen dat drugs ergens ingevoerd worden, bijvoorbeeld door iedereen die met drugs betrokken is, uit te sluiten en weg te jagen.

Het gaat meestal om groepen van 30 of 40 leden, mensen die goeie contacten hebben met de politie, inclusief toegang tot wapens, en dat garandeert hen bescherming. Zij bezetten een bepaald gebied onder het mom dat zij de veiligheid zullen verzekeren, daar waar de overheid dat nalaat.

Hun belangrijkste doel is winst, bekomen door het afdwingen van een zogenaamde bescherming. Ze beweren dat ze vrede brengen, maar dat daar wel een prijskaartje aanhangt. Wie niet betaalt, wordt omgebracht. Later ontdekten de milities dat er ook andere mogelijkheden waren om winst te maken en stilaan werden de activiteiten uitgebreid. Vandaag bieden zij een reeks ‘diensten’ aan, gaande van de verkoop van drinkwater, gas, basis voedselpakketten, clandestien transport, kabeltelevisie, piratenaansluitingen van nutsvoorzieningen als water, stroom en internet, het stelen van ruwe petroleum die zij omvormen tot brandstof voor voertuigen, het ophalen van huisvuil en last but not least, het illegale toe-eigenen van gronden die daarna in loten worden opgesplitst om te verkopen. Het is deze laatste activiteit die in verband gebracht wordt met de moord op Marielle Franco. Als raadslid verzette zij zich, samen met een groep anderen, tegen de plannen van de gemeente die wilde samenwerken met constructiebedrijven om werken uit te voeren op dergelijke gronden in de wijk Rio das Pedras. Het ging daar om flatgebouwen van 12 verdiepingen. Rio das Pedras is een van de eerste wijken in Rio de Janeiro waar de milities de macht overnamen. De acties van Marielle gingen in tegen de belangen van de lokale militie die de eigenaars zouden worden van de geplande gebouwen.

Milities zijn trouwens niet nieuw in Rio de Janeiro, en bestaan al sinds de jaren vijftig toen de eerste doodseskaders geboren werden. Het ging toen nog om burgers. Het is pas sinds de jaren negentig dat het profiel begon te wijzigen en dat de meerderheid van de milities begon te bestaan uit leden van de politie die ook invloed uitoefende op politici. Door de controle over te nemen in bepaalde regio’s, konden zij bepalen voor wie er gestemd werd.

Het secretariaat van publieke veiligheid weet te melden dat er tussen 2006 en september van dit jaar 1.709 mensen gearresteerd werden omdat ze betrokken waren met dergelijke criminele organisaties. De eerder vermelde parlementaire onderzoekscommissie wees echter uit dat het probleem veel groter was dan eerst aangenomen werd. Het openbaar ministerie van de staat Rio de Janeiro maakte een verslag op waaruit blijkt dat het aantal milities in de jongste acht jaren verdubbelde. In 2010 werden 41 gemeenschappen en sloppenwijken door milities gecontroleerd. Vandaag zijn er dat 88. Een ander rapport, opgemaakt door G1 (O Globo) en gebaseerd op gegevens van de politie, het secretariaat voor veiligheid en het IBGE instituut, zegt dat de milities actief zijn in 161 sloppenwijken van Rio de Janeiro, voornamelijk in de randsteden. Dat was in 2008. Vandaag gaat het om 165 sloppenwijken en nog eens 37 wijken binnen de stad.

In totaal controleren deze milities een bevolking van 2 miljoen mensen, op een oppervlakte van 348 km2, reikend tot aan de gemeente Itaguaí, op 69 km van Rio.

Bron

Foto boven: In beslag genomen wapens van een militie in Rio de Janeiro

Foto: Fotos Públicas - Secretaria de Estado de Segurança – RJ (SESEG)

#G1 #Petrópolis #Itaguaí #RiodasPedras #BraziliëNieuwsOnline #IBGE #AngradosReis #NovaIguaçu #MarielleFranco #MarceloFreixo #JuizdeFora #OGlobo #AndersonGomes #MarcelloSiciliano

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page