top of page
  • Observer

Miljoenenboete voor Lula

Lula-Senado

Rechter Carolina Lebbos van het federale gerechtshof in Curitiba, vaardigde gisteren het bevel uit dat ex-president Lula verplicht tot het betalen van een som van meer dan 31 miljoen reais. Het bedrag vormt het totaal van een opgelegde boete, schadevergoedingen en proceskosten, dit alles met betrekking tot de zaak van het triplex appartement in Guarujá, waarvoor hij veroordeeld en opgesloten werd.

In haar besluit geeft de rechter 15 dagen tijd aan Lula om een voorstel te doen om deze schuld te voldoen op afbetaling, indien hij dat wenst. Het grootste deel van dat bedrag (R$ 29.896.000) dekt de schadevergoeding; de boete bedraagt R$ 1.299.613 en de proceskosten R$ 99. De stortingen moeten gebeuren op een speciale rekening van het gerecht dat daarna de definitieve bestemmingen van het geld zal bepalen.

De rechter voegt eraan toe dat het niet betalen van deze schuld (boete en proceskosten) zal leiden tot het insluiten van Lula’s naam in de lijst van actieve schulden bij de federale overheid. Het niet betalen van de schadevergoeding zal het proces van zijn strafuitvoering beïnvloeden.

In hetzelfde besluit bepaalde rechter Lebbos dat partijvoorzitster Gleisi Hoffmann niet meer mag optreden als de advocate van Lula. De verdediging van de ex-president sloot haar in bij de ploeg advocaten, maar dit stuitte op tegenstand van het openbaar ministerie. De wet bepaalt immers dat leden van de wetgevende macht (Gleisi is senator) niet mogen optreden als advocaat, voor of tegen vennootschappen, overheidsbedrijven, gemengde kapitaal vennootschappen, openbare stichtingen, parastatale entiteiten, concessiehouders en/of licentiehouders van openbare diensten. Aangezien Petrobras, een overheidsbedrijf, betrokken is in het proces tegen Lula, kan Hoffmann dus niet optreden als advocate. In de praktijk komt het erop neer dat de partijvoorzitster voortaan enkel Lula mag bezoeken op de vaste bezoekdag & uur (donderdag), en niet meer op eender welk moment zoals zijn advocaten.

Bron: Agência Brasil

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil

#AgênciaBrasil #BraziliëNieuwsOnline #CarolinaLebbos #Curitiba #GleisiHoffmann

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page