top of page
  • Observer

Minder “carolas” en meer “crentes”

ADD-Maranhao

Mensen die het katholieke geloof inruilden voor een evangelische kerk worden in Brazilië wel eens omschreven als “carola que virou crente” (een kerkpilaar die transformeerde tot een gelovige). Straatverkoopster Maria Aparecida dos Santos deed dat al 15 jaar geleden en omschrijft zichzelf als een “ex-tiete do João Paulo 2º” (ex-groupie van paus Johannes Paulus II). Zij stapte over naar de evangelische kerk Assembleia de Deus die in 2011 al 22,5 miljoen leden had in Brazilië.

Het land maakt een religieuze overgang mee die in een tijdspanne van slechts 12 jaren het katholieke geloof zou kunnen onttronen als zijnde het “nationale geloof”. De “crentes” (evangelische gelovigen) zijn bezig met een forse opmars, aldus wordt vastgesteld door demografische onderzoeker José Eustáquio Alves.

Het aantal katholieken van Brazilië daalde met 1% per jaar, van 1991 tot 2010. Volgens Alves bestaan er diverse aanwijzingen dat de daling van die groep in de jongste jaren groeide tot 1,2%, en dat het aantal evangelische gelovigen omhoog ging met 0,8%.

Volgens een uitslag van het peilingsinstituut Datafolha vormen de katholieken vandaag slechts de helft meer van alle Braziliaanse gelovigen. Hun plaats werd ingenomen door de evangelische kerken, gevolgd door mensen die een ander geloof opgaven, ofwel ongelovig zijn.

Alves, die met pensioen ging na een carrière bij het IBGE (nationaal instituut voor onderzoek en statistieken), voorziet dat de katholieken vanaf 2022 onder de 50% duiken, en tien jaar later slechts 38,6% zullen uitmaken van de bevolking. De evangelische gelovigen daarentegen, zullen in 2032 39,8% halen en vanaf dan een meerderheid vormen, eerder dan hij voorzien had. In een artikel uit 2017 berekende hij dat de evangelisten de katholieken zouden voorbijsteken, ten laatste in 2040. Maar dit wijzigt hij nu.

Als redenen voor deze snellere evolutie geeft hij op: het evangelische activisme, het passieve katholicisme en een grotere interactie tussen evangelische kerken en de politiek. In die vergelijking mag de enorme steun van de evangelische leiders aan president Jair Bolsonaro in 2018, zeker niet ontbreken.

Bron

Foto boven: Tempel van de kerk Assembleia de Deus in Lagoa Verde – Imperatriz – Maranhão

Foto: Wikimedia Commons

#Datafolha #BraziliëNieuwsOnline #IBGE #JairBolsonaro #JohannesPaulusII

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page