top of page
  • Observer

Minder investeringen

Dollar

Voor het derde opeenvolgende jaar daalden de buitenlandse investeringen in Latijns-Amerika. Die investeringen bedroegen 161 miljard dollar in 2017, 3,6% minder dan het jaar voordien. In Brazilië is de daling sterker met 9,7%: in 2017 kwamen er 70 miljard dollars binnen, 7,5 miljard minder dan in 2016.

De cijfers komen van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika & de Caraïben (Cepal) een orgaan dat gelinkt is aan de Verenigde Naties. In gans de regio daalden de buitenlandse investeringen met 20% ten opzichte van 2011.

Volgens het rapport, gebaseerd op een analyse van middellange termijn, kan de voortdurende daling in de jongste 8 jaren uitgelegd worden door de lagere prijzen van de commodity’s, zowel landbouw als mineralen. Hierdoor verminderden de investeringen in deze sectoren aanzienlijk. En natuurlijk speelt ook de economische recessie van 2015 en 2016 een rol, vooral in Brazilië, een land dat 43,7% vertegenwoordigd van de directe investeringen in Latijns-Amerika en de Caraïben.

Een woordvoerder van Cepal legt uit dat die directe investeringen voornamelijk afhangen van nieuwe kansen die rendabel kunnen zijn. En wat dat betreft heerst er een grote onzekerheid in Brazilië, een land dat bovendien geplaagd wordt door problemen op fiscaal gebied.

Brazilië behoort volgens die woordvoerder tot een van de landen in de regio met de hoogste schulden, oplopend tot 60% van het bruto intern product, dit terwijl het ideale cijfer slechts 40% zou mogen bedragen.

Wie investeert nog in dit deel van de wereld?

Eveneens volgens Cepal komen de meeste directe investeringen uit de EU (42%) en uit de Verenigde Staten (28%). Europa mikt het meest op Zuid-Amerika, de Verenigde Staten hebben vooral Centraal-Amerika en Mexico op het oog.

#Investeringen #Cepal #BraziliëNieuwsOnline #Mexico #Caraïben #Brazilië

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page