top of page
  • Observer

Minstens 45 Bolsonaro’s

WalDoAcai

In het vooruitzicht van de gemeentelijke verkiezingen kozen een flink aantal aankomende politici ervoor om de naam ‘Bolsonaro’ aan te nemen, in de hoop dat ze hierdoor meer stemmen zouden krijgen. Het gebruik van de naam van de president is toegestaan door het federale kiestribunaal TSE (Tribunal Superior Eleitoral) om de kandidaten zelf te laten beslissen hoe ze willen verschijnen voor de kiezer in de (elektronische) urnes. Met het oog op de recente groei van de populariteit van de federale regering zijn er al 45 kandidaten die zich door Bolsonaro lieten inspireren en zijn naam gebruiken.

Weinigen onder hen zijn echt familie van de president. Dat is wel het geval voor Rogéria Bolsonaro, ex-echtgenote van de president, en zoon “03” Carlos Bolsonaro, beiden kandidaat als raadslid van Rio de Janeiro voor de partij Republicanos. Er zijn ook twee neven: Marcelo Bolsonaro in Itu (São Paulo) en Marcos Bolsonaro die graag burgemeester wil worden in Jaboticabal (São Paulo). Verder is er een ‘Capião de Bolsonaro’, een Messias Bolsonaro en Rafa Apoiadores de Bolsonaro; anderen houden het op hun eigen voornaam, aangevuld met Bolsonaro. Al deze ‘Bolsonaro’s’ zijn lid van een centrumrechtse of rechtse partij. Wal Bolsonaro is een speciaal geval.

Wal Bolsonaro

Walderice Santos da Conceição (foto boven, tussen Bolsonaro en zoon Carlos), bekend als Wal do Açaí, voormalige raadgeefster van Jair Bolsonaro, registreerde haar kandidatuur als raadslid in Angra dos Reis (RJ) met de achternaam van de presidentiële familie.

De vrouw vormt het doelwit van een onderzoek door het federale openbare ministerie omdat zij ervan verdacht wordt om een om een ‘spookmedewerkster’ geweest te zijn in de periode dat ze voor Bolsonaro werkte.

Wal do Açaí komt op voor de partij Republicanos, net als Rogéria en Carlos Bolsonaro. De naam van haar Facebook pagina wijzigde van naam en heet nu Wal Bolsonaro. Bij het indienen van haar gegevens bij het kiestribunaal gaf zij het beroep op van receptioniste, verklaarde dat ze de basisschool volgde zonder die af te maken, en dat ze geen bezittingen heeft. Wal wordt voornamelijk gesteund door de familie Bolsonaro en hun trouwste bondgenoten in de staat Rio de Janeiro.

WalAcai

De eerste geruchten over Wal verschenen in het dagblad Folha de São Paulo, in 2018. De krant meldde toen dat de ex-raadgeefster een açaí verkoopspunt uitbaat, in dezelfde straat waar de toenmalige volksvertegenwoordiger Jair Bolsonaro een zomerverblijf bezit, in de historische wijk Mambucaba, een deel van het district Angra dos Reis. Volgens lokale inwoners, werkte Wal ook in het huis van Bolsonaro dat zij onderhield. Haar echtgenoot Edenilson was de huisbewaarder.

Bolsonaro gaf toen geen details vrij over de bezigheden van zijn beschermeling: “Zij rapporteerde eender welk probleem in de regio aan mij of aan mijn kabinetschef. Maar dat is geen constante bezigheid. Loopt zij dan rond in de straten? Neen, zij leest kranten, blijft op de hoogte van de lokale gebeurtenissen”. De krant vroeg toen aan Bolsonaro om enkele voorbeelden te geven van het werk van zijn raadgeefster, betaald met overheidsgeld. Bolsonaro: “Wacht even, zij heeft voornamelijk contact met de kabinetschef. Hoe zou ik dat nu weten? Als ik iedere dag contact moet hebben met mijn 15 medewerkers, dan kan ik zelf niet meer werken”.

Later gaf hij toe dat Wal werkte in de açaí winkel op het moment van het bezoek van de Folha reporters. In augustus van dat jaar trokken zij naar Angra dos Reis, op een tijdstip dat de raadgeefster verondersteld werd om voor Bolsonaro te werken in zijn hoedanigheid als parlementair. De reporters kochten een portie açaí bij haar en dronken een fruitsapje. Bolsonaro verklaarde de dag nadien dat Wal in het winkeltje werkte op haar vrije dagen. Na een tweede bezoek van de journalisten nam zij ontslag als raadgeefster. Het register van de Kamer wijst uit dat de vrouw al 15 jaren op de loonlijst stond van het parlement in Brasília.

De Folha de São Paulo toonde ook aan dat er geen relevante praktijken werden uitgevoerd door Bolsonaro met betrekking op het district Angra dos Reis in de Kamer. Hij haalde er ook erg weinig stemmen.

Bron

Foto's: Facebook

#WaldoAçaí #CarlosBolsonaro #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #AngradosReis #Mambucaba #FolhadeSãoPaulo

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page