top of page
  • Observer

Miriam Leitão is de pineut

Miriam-Leitao

Journaliste Miriam Leitão krijgt het hard te verduren na de jongste “sabatina” (vraaggesprek, vuurdoop, sabbat) van TV O Globo waarbij presidentskandidaat Jair Bolsonaro ondervraagd werd door een team journalisten. Leitão was de moderator van het programma.

Het interview raakte op een bepaald moment een erg gevoelig punt, met name de steun van de voormalige Globo magnaat Roberto Marinho (overleden in 2003) aan het militaire regime tijdens de dictatuur, het regime classificerend als een “revolutie”. Het is geen wonder dat Bolsonaro hiervan gebruikmaakte om te antwoorden op vragen in die richting, vooral omdat hij er openlijk voor uitkomt dat hij een voorstander is van de staatsgreep van destijds.

Achter de schermen werd snel een antwoord voorbereid. In dat antwoord werd toegegeven dat de media gigant het regime steunde, maar dat daar publiekelijk afstand werd genomen in 2013, in een editoriaal. Het antwoord werd op een bijzonder stuntelige manier uitgesproken door Miriam Leitão aan het einde van het programma. Het werd al snel duidelijk dat haar gestotter te wijten was aan het feit dat het antwoord haar werd voorgelezen via een “ponto eletrônico” (oortelefoontje) i.p.v. een lopende tekst op een scherm.

Leitao-D

Leitão, gespecialiseerd in economie, is een omstreden figuur. Op het internet doen allerlei verhalen de ronde omtrent haar verleden als een communistische militante van de PCdoB. Een foto (hierboven) zou moeten bewijzen dat zij o.m. deelnam aan een bankoverval op de bank Banespa in São Paulo in 1968. Bij die overval werden 80.000 Cruzeiros geroofd, vandaag een waarde van ong. 800.000 reais. Het verhaal klopt niet, het is fake news. De foto die de ronde doet via sociale media betreft haar arrestatie door het regime waarbij zij achteraf gefolterd werd, nadien weer vrijgelaten.

De journaliste wordt nu aangevallen van twee kanten. Links beschouwt haar lezing van het antwoord op de opmerking van Bolsonaro als een bevestiging van alles wat O Globo verweten wordt; rechts Brazilië maakt haar belachelijk omwille van de stuntelige manier van het antwoord waarbij Bolsonaro als winnaar uitkomt.

William Waack, journalist en voormalige collega van Miriam Leitão (Waack werd vorig jaar ontslagen door O Globo) reageerde en zei: “Ik spreek volgens mijn geweten en de mensen gaan ermee akkoord, niet akkoord, applaudisseren of schelden, maar niemand dicteert wat ik moet zeggen via een oortelefoontje”.

Hieronder het bewuste moment van het antwoord van Miriam Leitão:

Foto: GloboPlay

#SãoPaulo #BraziliëNieuwsOnline #MiriamLeitão #JairBolsonaro #RobertoMarinho #Banespa #PCdoB #OGlobo #WilliamWaack

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page