top of page
  • Observer

Moeilijk voor iedereen

Haddad-Drone

Bolsonaro is zelfbedruipend. Wie iemand aan zijn zijde heeft als generaal Mourão, heeft geen vijanden nodig. Fernando Haddad is niet zelfbedruipend: op vele plaatsen in Brazilië worden er materialen in beslag genomen van de kiescampagne van de PT, waarop niets te lezen staat, behalve “Stem op nr. 13” naast een foto van Lula. Het leven kan hard zijn: Bolsonaro, een fan van de ijzervreters, moet een generaal dwingen om zijn mond te houden. En Haddad? Om na zovele jaren te studeren te moeten eindigen als een generisch geneesmiddel?

De problemen van beiden zijn niet beperkt tot hun geallieerden. Bekende tijdschriften als Istoè, tonen aan hoe Haddad gestuurd wordt door zijn peetvader in de cel in Curitiba. Bolsonaro haalt de cover van Veja, dankzij het scheidingsproces van zijn voormalige echtgenote Ana Cristina Siqueira Valle. Zij beschuldigt de ex-kapitein ervan om bezittingen te hebben verborgen voor het kiestribunaal in 2006: drie huizen, een appartement, een winkelruimte en vijf stukken grond; daarenboven een inkomen dat driemaal hoger ligt dan het salaris van een volksvertegenwoordiger en het pensioen van een reserve militair. Van wie kwam al dat extra geld? Ana Cristina legt het niet uit, integendeel, beschuldigt hem er ook nog eens van om R$ 600.000 te lichten uit haar koffer, in een kluis van de Banco do Brasil, naast US$ 30.000 en een stel juwelen. En ook om haar op een dusdanige manier te bedreigen dat ze op de vlucht moest slaan, naar Noorwegen.

Waarheid of leugens? Het is een feit dat het ganse proces gearchiveerd werd en dat Veja het allemaal moest gaan opzoeken in de archieven. Ana Cristina woont inmiddels weer in Brazilië, steunt haar ex-echtgenoot in de verkiezingen en zegt dat ze terug de naam Cristina Bolsonaro aannam.

Zeg me met wie je omgaat en ik zal zeggen wie je bent!

Haddad, zelf beschuldigd in het kader van het Lava Jato onderzoek, wil niet alleen blijven. De schatbewaarder van zijn campagne is Francisco Macena, eveneens beschuldigd. De aanklacht: het aanvaarden van R$ 2,6 miljoen ‘pixulecos’ (smeergeld) om zijn campagne van destijds (als kandidaat burgemeester van São Paulo) te financieren. Een en ander wordt bekrachtigd door Mônica Moura, echtgenote van marketingboy João Santana, die zegt dat de PT uitvoerig gebruikmaakte van ‘Caixa 2’ om de campagnes te betalen.

Corruptie lijkt echter niet het grootste probleem van de PT. De cover van het magazine Istoé verwijst deze week naar de manier waarop de veroordeelde en opgesloten ex-president Lula (wegens corruptie en witwassen van smeergeld) vanuit zijn cel de campagne van Haddad stuurt: “Van daaruit”, aldus het tijdschrift, “commandeert Lula welke allianties er moeten afgesloten worden met regionale politieke pionnen, en zelfs hoe grote bedragen cash geld met een privé jet moeten afgeleverd worden”. Een voorbeeld, inclusief namen van de betrokkenen: “Toen hij ontdekte dat een van de drijvende krachten achter de kandidatuur van Ciro Gomes in de deelstaat Maranhão, volksvertegenwoordiger Weverton Rocha (PDT-MA) is, nu kandidaat senator, stuurde Lula een belangrijke boodschap via Gilberto Carvalho naar Valdemar Costa Neto (ex-voorzitter van de PDT, momenteel opgesloten in een halfopen regime): Zorg dat er geld gestuurd wordt naar de campagne van Weverton Rocha”. Deze volksvertegenwoordiger, volgens de informatie die Lula bereikte in zijn cel, had zes miljoen nodig om zijn campagne te lanceren. Valdemar Costa zorgde ervoor dat de opdracht werd uitgevoerd en dat het geld aankwam in Maranhão. Dat gebeurde via een vliegtuig model Cirrus, gebruikt door de aannemer CLC, aldus Istoé. Het vliegtuig moest een noodlanding maken in Boa Viagem, Pernambuco. Dat gebeurde zonder slachtoffers en zonder schade aan de inhoud. Het geld bereikte zijn bestemming, werd afgeleverd bij de kandidaat die prompt zijn steun aan Ciro Gomes introk en Haddad begon te steunen.

Istoé publiceert de nota’s met de boodschappen, zegt wie de boodschappers zijn die Lula gaan opzoeken in zijn cel en daar de boodschappen ontvangen, meenemen en afleveren bij de bestemmelingen, politici die het op een akkoordje gooien met de PT. Wat Haddad betreft, hij moet enkel maar doen alsof hij Lula is, geen moeilijke opdracht.

Ook moeilijk voor Alckmin

Dit weekend staat bol van slecht nieuws voor de kandidaten, niet in het minst voor hen die onderaan bungelen in de peilingen omtrent de stemintenties, bijvoorbeeld Geraldo Alckmin (PSDB). Hij zal gehoopt hebben op positievere resultaten, vooral omdat hij het meeste zendtijd kreeg in de verplichte en gratis campagnes op de nationale radio en televisie. Maar integendeel, hij kreeg een extra pandoering te verwerken. In de deelstaat Goiás, waar de ‘tucanos’ al vele jaren het politieke spel beheersen, kreeg Marconi Perillo, kandidaat voor de Senaat, tevens een campagne medewerker van Alckmin, een opdoffer. De federale politie ontketende de operatie Cash Delivery, een onderzoek naar onregelmatige betalingen aan politici. Perillo, genoemd in afgesloten gerechtelijke akkoorden met het bedrijf Odebrecht, is een van hun doelen. De advocaten van Perillo zeggen dat de operatie bedoeld is om zijn campagne te ondermijnen. Volgens de getuigenissen van Odebrecht zou hij in 2010 2 miljoen reais ontvangen hebben, en nog eens 10 miljoen in 2014. Indien Perillo niet opnieuw verkozen wordt, dan verliest hij het ‘foro privilegiado’.

Bron

#WevertonRocha #FranciscoMacena #CiroGomes #MonicaMoura #GeraldoAlckmin #BancodoBrasil #MarconiPerillo #BoaViagem #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #JoãoSantana #Pernambuco #Odebrecht #JairBolsonaro #GilbertoCarvalho #PT #Maranhão #ValdemarCostaNeto #Istoé #Veja

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page