top of page
  • Observer

Moord Marielle Franco dicht bij een opheldering?

Marielle-Marcello

Een gemeenteraadslid van Rio de Janeiro en een ex-politieman (van de Polícia Militar) worden door een getuige aangewezen als de opdrachtgevers van de moord op Marielle Franco en haar chauffeur Anderson Gomes. Die dodelijke aanslag vond plaats op 14 maart l.l.

Het nieuws werd gisteren gepubliceerd door de krant O Globo. Volgens de reportage gaat het over Marcello Siciliano (van de centrumrechtse partij PHS) en ex-politieman Orlando Oliveira de Araújo. Deze laatste zit al een tijdje in de cel omdat hij verdacht wordt van de leiding van een paramilitaire organisatie, een militie.

De getuige is een man die voor die militie werkte, maar bereid was om mee te werken aan het onderzoek, in ruil voor bescherming. Volgens deze getuige staat ook hij op de lijst van de militie om uitgeschakeld te worden. De getuige was voorheen verantwoordelijk voor de veiligheid van de opgepakte Orlando Oliveira de Araújo.

Marcello Siciliano (boven op de foto) kwam in de gemeenteraad terecht dankzij zijn kiezers in het district Vargem Grande, een van de wijken in Rio de Janeiro die volledig gecontroleerd worden door milities die de bewoners en handelaars onder druk zetten om hen te betalen voor een zogenaamde bescherming. De bewoners zijn verplicht om noodzakelijkheden als gas, kabeltelevisie, internet en andere nutsvoorzieningen bij hen af te nemen, aan prijzen die door hen bepaald worden.

Volgens O Globo werd de planning van de moord op Marielle Franco vorig jaar in juni opgestart. De getuige beweert dat 4 mannen aangeduid werden voor de uitvoering van de laffe daad en gaf ook hun namen op aan de politie. Twee van die mannen zouden ondertussen ook al zelf uitgeschakeld zijn: Carlos Alexandre Pereira Maria, 37, bijgenaamd Alexandre Cabeça wiens lichaam gevonden werd op 8 april, drie weken na de moord, en Anderson Claudio da Silva, eveneens een ex-politieman die dood geschoten werd.

Marielle X Marcello

In een video (hieronder), opgenomen op 18 augustus van vorig jaar tijdens een gemeenteraadszitting, neemt Marielle Franco Marcello Siciliano duidelijk op de korrel, zeggend dat haar woord evenveel waard is als dat van een man: “Wel Marcello, ik richt me tot u. Mijn woorden zijn meer waard dat die van een half dozijn mannen hier die samen met mij in de lift onnozele grapjes maken omdat ik de lesbische beweging verdedig. Ik geef de microfoon vrij, indien de voorzitter dat goed vindt, zodat iedereen de gelegenheid krijgt om te repliceren. Het volstaat niet om grapjes te maken in de lift en nog minder om te denken dat enkel het woord van mannen iets te betekenen heeft; ook vrouwen hebben hier iets te zeggen!”

Marcello Siciliano legde vandaag een verklaring af, een antwoord op de berichtgeving in O Globo, waarin hij zegt dat hij niets te maken heeft met de moord op Marielle Franco en dat hij altijd een goede relatie had met zijn vermoorde vrouwelijke collega.

Foto: Facebook

#BraziliëNieuwsOnline #VargemGrande #PHS #MarielleFranco #OGlobo #MarcelloSiciliano #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page