top of page
  • Observer

Moord verijdelt

Marcelo-Freixo-Tomaz-Silva

‘Deputado’ Marcelo Freixo (PSOL – RJ – foto boven) sprak zich gisteren uit over de verijdelde moordplannen op zijn persoon in een tweet: “Ik ben een verkozen deputado van (de deelstaat) Rio de Janeiro en wordt andermaal bedreigd. Dit is geen bedreiging tegen mijn persoon, maar wel tegen de democratie. Het is geen persoonlijke kwestie, het is veel meer dan dat. De westelijke zone van Rio de Janeiro is in handen van de misdaad”.

De burgerlijke politie van de ‘Baixada Fluminense’ (het westelijke deel van Rio de Janeiro) maakte bekend dat er een plan bestond om de deputado om te brengen. Drie mensen zijn betrokken in het plan: een lid van de militaire politie en twee handelaren, aldus een reportage van O Globo. De verdachten zijn gelinkt aan een militie in de betrokken zone en werden geïdentificeerd, dit in het kader van het onderzoek naar de moord op gemeenteraadslid Marielle Franco (PSOL – RJ) en haar chauffeur Anderson Gomes, in maart van dit jaar.

Volgens het verslag van de politie lag het in de bedoeling om Freixo te vermoorden op zaterdag 15 december (morgen dus) in Campo Grande, een wijk in de westelijke zone. De parlementair zou er militanten en leerkrachten ontmoeten van enkele privé scholen. De agenda van Freixo werd, zoals gebruikelijk, vooraf bekendgemaakt via de sociale media.

Marcelo Freixo, lid van dezelfde linkse partij als het vermoorde raadslid Marielle Franco (PSOL), vertoont zich al jaren niet in het publiek zonder lijfwachten.

Richard-Nunes

Ondertussen verklaarde generaal Richard Nunes (foto boven rechts), verantwoordelijk voor de militaire interventie in Rio de Janeiro, tijdens een interview aan de krant Estadão, dat Marielle vermoord werd door leden van de militie omdat die geloofden dat zij hun ‘zaakjes’ hinderde. Die ‘zaakjes’ gaan om ‘grilagem’ van gronden, een illegale methode om gronden (en gebouwen) toe te eigenen d.m.v. vervalste documenten. De moord op het raadslid, aldus de generaal, zou reeds gepland zijn in 2017. Hij wijt de lange duur om de moord op te helderen aan voorzichtigheid: iedere fout, hoe klein dan ook, kan ertoe leiden dat eventuele verantwoordelijken weer vrijkomen. M.a.w. er moeten solide bewijzen zijn. De generaal meent dat de belangen van drugshandelaars en de militie alsmaar meer vermengd worden; beiden gebruiken dezelfde methodes en moeten dus op gelijke voet bestreden worden, zo vindt hij.

Bron 1Bron 2

Foto's: Vladimir Platonow - Tomaz Silva - Agência Brasil

#BaixadaFluminense #RichardNunes #CampoGrande #BraziliëNieuwsOnline #MarielleFranco #MarceloFreixo #PSOL #AndersonGomes #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page