top of page
  • Observer

Moro: held of pineut?

Moro-Govesp

Sociale bewegingen die achter de regering Jair Bolsonaro staan, gaan morgen zondag de straat op en beloven manifestaties in minstens 150 steden. Volgens de leiders van die bewegingen ligt het in de bedoeling om bepaalde punten te ondersteunen die zijn belangrijk achten voor het land. Een van deze punten is de verdediging van minister van justitie Sérgio Moro. Andere punten: de operatie Lava Jato en de hervorming van de sociale zekerheid en pensioenen, inclusief de insluiting van deelstaten en gemeentes in deze hervorming.

Die insluiting werd besproken in de Kamer, in debatten tussen Kamervoorzitter Rodrigo Maia, partijleiders en gouverneurs, maar het kwam niet tot een akkoord. Het thema zal dinsdag opnieuw aan bod komen en de organisatie van de protesten van zondag, verwachten dat de insluiting opgenomen wordt in het eindverslag van de ‘relator’ Samuel Moreira (PSDB). Adelaide Oliveira, leidster en woordvoerster van de beweging Vem pra Rua: “Wij gaan de straat op om te roepen dat wij de deelstaten en gemeentes wensen op te nemen in de hervorming. Wij eisen het vooropgestelde eindresultaat: een besparing van R$ 1 triljoen op een termijn van tien jaren”.

Het ligt niet in de bedoeling om Rodrigo Maia en andere leden van de centrumpartijen morgen voor te stellen als de ‘slechten’ (zoals wel gebeurde tijdens de manifestaties van 26 mei), maar wel om de verantwoordelijken een naam te geven: “Wij weten dat de hervorming in handen is van Maia. Hij controleert het parlement en heeft de macht om het voorstel er door te krijgen. De regering heeft zijn deel al gedaan. Het wordt dus geen kritiek op Maia, maar wel een eis om te doen wat moet gedaan worden”.

In de hoofdstad Brasília zal er gedemonstreerd worden op de ‘Esplanada dos Ministérios’. De meeste aandacht zal echter gaan naar de manifestaties op de Avenida Paulista, in São Paulo. Daar zal ook een reuze (opblaasbare) pop van Sérgio Moro te zien zijn, van 12 meter hoogte. De steun aan het Lava Jato onderzoek en aan voormalige rechter Sérgio Moro zal duidelijk blijken in de leuzen. Naar verwachting (van de organiserende bewegingen) zullen er ong. 200.000 mensen opstappen in São Paulo, iets minder dan op 26 mei.

Maakte Moro een vergissing?

Een recente peiling (door Paraná Pesquisas) toont aan dat 52,1% van de ondervraagden het besluit van Sérgio Moro om minister van justitie te worden, als een vergissing beschouwen. Moro liet zijn carrière bij het gerecht in de steek om deel uit te maken van de nieuwe regering o.l.v. president Bolsonaro. Slechts 40,7% van de ondervraagden vindt dat hij juist handelde. Het grootste aantal van de ondervraagden die Moro’s overgang als een fout beschouwen, bevindt zich in de leeftijdsgroep tussen 16 en 24 jaar.

Bron

Foto: Governo SP - Fotos Públicas

#ParanáPesquisas #MBL #BraziliëNieuwsOnline #LavaJato #JairBolsonaro #Brasília #VemPraRua #SamuelMoreira #AdelaideOliveira #RodrigoMaia #AvenidaPaulista #SérgioMoro

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page