top of page
  • Observer

Moro: ik ben geen leugenaar

VejaMoro

Ex-minister van Justitie Sérgio Moro stond een interview toe aan het weekblad Veja om zich te verdedigen tegen “fake news en aanvallen” op zijn persoon sinds hij de ministeriële ploeg van Jair Bolsonaro verliet, zo meldt hijzelf via Twitter.

In het interview bevestigde hij dat hij bewijzen tegen Bolsonaro zal voorleggen aan het hooggerechtshof STF, en dat “de strijd tegen de corruptie geen prioriteit is voor de regering en de president”.

Moro gaf zijn ontslag op 24 april en uitte beschuldigingen tegen Bolsonaro, waaronder dat hij onrechtmatig wil tussenkomen in onderzoeken van de federale politie, invloed wil uitoefenen.

“Ik heb die boodschappen* getoond. Ik wilde dat niet doen, maar deed het enkel en alleen omdat de president in zijn repliek zei dat ik loog. Ook al heb ik veel respect voor de president, maar ik kan niet toelaten dat hij mij publiekelijk een leugenaar noemt”, zo zegt Moro in het interview waarin hij alles herhaalt wat hij zei tegen de pers toen hij zijn ontslag gaf: “Bijkomende uitleg zal ik pas geven als het gerecht daarnaar vraagt. Bewijzen zullen voorgelegd worden op het gepaste moment, wanneer de rechter erom vraagt”.

Minister Celso de Mello (STF) opende vorige maandag (27) een onderzoek bij het Supremo Tribunal Federal om de aangewezen feiten na te gaan. Gisteren bepaalde de Mello dat Sérgio Moro binnen vijf dagen moet ondervraagd worden door de federale politie over zijn uitspraken tegen de president.

Verder in het interview:

Moro sluit het niet uit dat de president het bij het rechte eind heeft als hij zegt dat de pleger van de aanslag met een mes (Adélio Bispo, in 2018) handelde in opdracht van iemand anders.

Eigen veiligheid

Hij geeft ook toe dat hij zelf bang is voor een aanslag op zijn eigen persoon: “Heel zeker. Ik blijf genieten van de bescherming door de federale politie. Ik praat daar niet graag over. Het is iets wat mijn naasten erg bezorgd maakt”.

Geen spijt

Sérgio Moro heeft er geen spijt van dat hij zijn carrière als rechter inruilde voor een eerder onzeker ambt in de politieke wereld. Hij haalt het voorbeeld aan van de operatie Mani Pulite in Italië die uiteindelijk ook te lijden kreeg onder politieke invloeden, maar toch veel goed werk leverde. Zijn compromis was heel duidelijk: de strijd tegen de corruptie en de georganiseerde misdaad verderzetten, en daar heeft hij zich aan gehouden, aldus Moro.

*Bolsonaro wisselde via zijn privé-account bij Whatsapp (onder de naam ‘Presidente Novíssimo’) een boodschap uit met Moro over een onderzoek van de PF van een tiental volksvertegenwoordigers bolsonaristas waarbij de president schreef dat dit “nog een motief is voor de wissel aan het commando van het instituut (PF)”, m.a.w. het ontslag van Maurício Valeixo.

In een ander gesprek, deze keer met volksvertegenwoordigster Carla Zambelli (PSL – grote aanhangster van Bolsonaro), bewees Moro dat het voorstel om het ontslag van Valeixo in te ruilen voor een zetel bij het STF, niet van hem komt (Bolsonaro beweerde van wel in zijn repliek). Zambelli schreef: “A.u.b. minister, aanvaard de aanstelling van Ramagem bij de PF (Alexandre Ramagem, voormalige directeur van de geheime dienst Abin), en ga in september naar het STF. Ik beloof je te helpen hierbij”. Het antwoord van Moro: “Beste, ik ben niet te koop”.

Bron

Illustratie: Veja

#AdélioBispo #BraziliëNieuwsOnline #ManiPulite #JairBolsonaro #CelsodeMello #STF #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page