top of page
  • Observer

Moro lijdt een nederlaag; PT kraait victorie

LulaGleisi

Een meerderheid van het tweede panel van het Hooggerechtshof STF bepaalde gisteren dat de bekentenis in het gerechtelijk akkoord met voormalige minister Antonio Palocci (PT) tegen ex-president Lula, moet teruggetrokken worden uit het proces tegen Lula waarin deze beschuldigd wordt van het aanvaarden van een onroerend goed ter waarde van R$ 12 miljoen van het bedrijf Odebrecht. Dat goed was bedoeld voor de vestiging van de nieuwe zetel van het Instituut Lula.

Volgens de verdediging van de ex-president, beging rechter Sérgio Moro een fout toen hij, vlak voor de verkiezingen van 2018, Palocci’s bekentenis publiek maakte en insloot in het proces, drie maanden na het gerechtelijk akkoord. De meerderheid van de ministers van het tweede panel ging akkoord met deze stelling.

Minister Ricardo Lewandowski: “Moro wachtte drie maanden om het gerechtelijk akkoord met Palocci te homologeren, in de week van de eerste verkiezingsronde. Deze actie en andere houdingen van de rechter moeten verticaal geanalyseerd worden, omdat hij op een directe en relevante manier het resultaat van de verkiezingen beïnvloedde door het systeem van de beschuldiging te forceren, alsmede de constitutionele rechten en de verdediging van de beklaagde benadeelde”.

Ex-minister Sérgio Moro is ook het doelwit van een ander proces waarin zijn onpartijdigheid in twijfel getrokken wordt door de verdediging van Lula. Ook dat proces zal beoordeeld worden door het tweede panel.

De PT onder leiding van partijvoorzitster Gleisi Hoffmann kraaide alvast victorie.

Politieke kansen

De ex-rechter mag dan al goed scoren in de peilingen, maar weinigen in de politieke wereld willen hem als president. De kiezer vormt de vragende partij, de politieke wereld bepaalt het aanbod. Moro is al lang persona non grata bij de PT. Recentelijk groeide echter de lijst van politici die hem afwijzen. Hij heeft niet alleen Bolsonaro tegen zich, maar ook de partij die de belangrijkste deelstaat regeert (PSDB). De acties van het Lava Jato proces tegen ex-minister José Serra en ex-gouverneur Geraldo Alckmin versterkten de visie van de PSDB dat Moro en zijn volgelingen onbetrouwbaar zijn. Het gaat niet alleen om de PSDB: vrijwel alle centrumpartijen verwerpen de ex-rechter, inclusief de MDB en DEM. Hij zou kunnen terugkeren naar Curitiba, als politicus en niet als rechter. Daar wordt de politiek vooral bepaald door senator Álvaro Dias (Podemos).

Het is ook niet uitgesloten dat de grote zakenlui en economische leiders hem liever niet zien. Verscheidene van hen verklaarden al dat het Lava Jato onderzoek geen goed deed aan het land, ook al zullen ze openlijk niet ontkennen dat Moro een gerechtelijk symbool is, en van de strijd tegen de corruptie. Het lijkt erop dat hij tegenwoordig eerder het synoniem is van een probleem.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert

#RicardoLewandowski #GeraldoAlckmin #BraziliëNieuwsOnline #DEM #AntonioPalocci #JoséSerra #Lula #STF #PSDB #MDB #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page