top of page
  • Observer

Moro momenteel de grootste tegenstrever

BolsoMoroCorreaMarcosPR

Ex-minister van Justitie Sérgio Moro (gesteld dat hij kandidaat zou zijn) is momenteel de sterkste tegenstander in de presidentiële wedloop van 2022, dit volgens een onderzoek van Quaest Consultoria e Pesquisa (uit Belo Horizonte). In de peiling, uitgevoerd tussen 14 en 17 juni, werden 1.000 mensen ondervraagd uit alle deelstaten en het federaal district. Moro verschijnt met 19% van de intentionele stemmen, Bolsonaro met 22%. De voormalige Lava Jato rechter stijgt boven Bolsonaro uit in sommige segmenten, zoals in de groep mensen boven de zestig (22% tot 24%) en met een maandinkomen, hoger dan vijf minimumlonen (15% tot 24%). Moro steekt Bolsonaro ook voorbij in in de zuidoostelijke regio (21% tot 24%) en in het zuiden van Brazilië (18% tot 18%).

Op de derde en vierde plaats in de peiling verschijnen namen van de linkse zijde. Fernando Haddad (PT), verslagen in de vorige verkiezingen (2018), haalt 13%. Ciro Gomes (PDT) registreert 12%. De hevige rivaliteit tussen beiden is niet alleen numeriek. Ciro zou graag de rol overnemen van Lula, de peetvader van Haddad. Een van de strategieën hierbij bestaat in dialogen met verschillende sectoren van de maatschappij, inclusief voormalige rivalen, dit terwijl Lula enkel maar wil praten met de reeds bekeerden. Op de vijfde en zesde plaats, verwijderd van het groepje koplopers, staan TV-presentator Luciano Huck (5%) en Guilherme Boulos, lid van de PSOL en leider van de sociale beweging MTST (daklozen) met 3%. Gouverneur João Doria (São Paulo) haalt niet meer dan 2%. Opvallend: met nog twee jaar te gaan voor deze verkiezingen, verklaart 23% van de ondervraagden dat ze geen kandidaat hebben.


BolsoDoriaMarcCorreaPR

De peiling van Quaest werd afgesloten net een dag voor de aanhouding van ex-politieman Fabrício Queiroz, verdacht van financieel geknoei in het voordeel van Flávio Bolsonaro (zoon van de president). De impact van dit nieuws heeft dus nog geen effect op de uitslag van de enquête, in tegenstelling tot de gevolgen van de covid-19 pandemie waardoor al meer dan 50.000 Brazilianen het leven verloren. En dat heeft zeker invloed op de beoordeling van de president die de ziekte niet ernstig neemt. Volgens de peiling ging de afkeuring van zijn aanpak ter zake omhoog van 47% naar 59%, tussen april en juni.


WitzBolsMarcCorreaPR

Ook de gouverneurs zagen de afkeuring van hun beleid stijgen van 16% naar 24%, behalve in de zuidelijke staten. In het zuidoosten, waar twee gouverneurs presidentiële ambities hebben (João Doria – SP, en Wilson Witzel – RJ), ging de afkeuring van 19% naar 30%. Toch gaan beiden door met de versoepeling van de sociale isolatie. Het beleid van Bolsonaro wordt ook afgekeurd bij zijn eigen aanhang.

Bij hen die voor hem stemden in 2018, ging het om een stijging van 19% naar 31%. De sociale nooduitkering (auxílio emergencial) verminderde die weerstand, maar zorgde er niet voor dat de forse deuk van zijn imago verminderde. Bij de Brazilianen die de uitkering toeschrijven aan de president, beoordeelt 37% zijn beleid van de pandemie als negatief; 35% zegt dat hij het goed doet. De peiling wijst ook uit dat 20% van de uitkeringsgerechtigden de financiële hulp aan het parlement toeschrijven, en niet aan de president (37%).

Bron

Foto's: Marcos Corrêa - PR

#CiroGomes #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #LavaJato #JairBolsonaro #JoãoDoria #AuxilioEmergencial #FabrícioQueiroz #Quaest #COVID19 #FlávioBolsonaro #LucianoHuck #WilsonWitzel #GuilhermeBoulos #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page