top of page
  • Observer

Moro over Lava Jato: einde nog niet in zicht

Moro-Senado

Sérgio Moro, de rechter die nu al vier jaar een sleutelrol vervult in het Lava Jato onderzoek, ziet vooralsnog geen termijn waarin dat onderzoek kan afgesloten worden. Hij zei dat in New York waar hij geïnterviewd werd door reporters van Bloomberg. Hij gebruikte daarbij het woord ‘onvoorspelbaar’. Anderzijds beschouwt hij zijn deel in dat onderzoek als bijna voltooid.

De 45-jarige rechter die enige publiciteit niet schuwt, zette belangrijke Braziliaanse industriëlen achter de tralies, kaderleden van staatsreus Petrobras, een ex-kamervoorzitter, een senator in uitvoering van zijn ambt, een ex-gouverneur en zelfs ex-president Luiz Inácio Lula da Silva. Andere gevallen van corruptie, gerelateerd aan het Lava Jato onderzoek, blijven in de handen van rechters in andere deelstaten zoals Rio de Janeiro, in het federaal district (Brasília) en bij het STF (Supremo Tribunal Federal), zo merkt hij op.

“Het onderzoek heeft geen geldigheidstermijn. Criminele onderzoeken zijn dikwijls onvoorspelbaar, hangen af van feiten. Zolang er bewijsmateriaal is, blijven we ons werk doen. Als rechter hebben we geen andere keuze”, aldus Moro.

Watergate

Moro verwerpt de gedachte dat onzekerheid als gevolg van een langdurig onderzoek, schadelijk is voor de grootste economische macht van Zuid-Amerika, op dit moment langzaam herstellend na een diepe recessie. Verbeteringen van de rechtsstaat leveren positieve resultaten op lange termijn op, zowel voor Brazilianen als buitenlandse investeerders, zo vindt hij.

“Beleggers moeten het grotere plaatje zien” zei hij, een vergelijking makend met het Watergate schandaal in de Verenigde Staten, “Dat schandaal bracht politieke instabiliteit, maar zou het beter geweest zijn om Nixon aan de macht te laten?”, zo vraagt hij zich af.

“Het succes in de strijd tegen corruptie in Brazilië hangt ook af van veranderingen in de wetgeving. Een komaf maken met de wettelijke privileges waardoor politici enkel door het STF kunnen beoordeeld worden, waar de zaken veel trager verlopen, is een cruciale stap om de straffeloosheid te verminderen”, aldus Moro.

“Een andere stap bestaat erin om een einde te maken aan het systeem van sponsoring waardoor politici de leiding in handen krijgen van staatsbedrijven”. Moro beschouwt het besluit van het STF om de bevoorrechte rechtspraak voor senatoren en volksvertegenwoordigers te beperken als een stap voorwaarts, net als het verbod op het financieren van kiescampagnes door bedrijven: “Volgens mij moeten al die privileges gekortwiekt worden. Dergelijke gunsten hebben geen zin voor iemand die toegewijd is aan het principe dat iedereen gelijk is voor de wet”, aldus de rechter.

Sergio-Moro

“Ondanks de omvang en de repercussie van de corruptieschandalen die aan het licht kwamen door het Lava Jato onderzoek, moet de maatschappij zich niet ontmoedigd voelen, integendeel, men moet beseffen dat de corruptie nu echt aangepakt en bestreden wordt. Brazilianen moeten daar fier op zijn, daarvoor gingen ze toch de straat op”, zo zegt Moro die door velen als een superheld afgeschilderd wordt. Hij beschouwt die steun als essentiëel om het onderzoek te beschermen tegen hen die het Lava Jato proces het liefst van al willen stopzetten. Moro heeft ook geen belangstelling voor een politiek mandaat: “Dat idee is pure fantasie. Ik wil niet deelnemen aan verkiezingen, nu niet en ook niet in de toekomst. Ik ben blij dat ik een rechter ben”, zo klinkt het.

Moro denkt er wel aan om een tijd naar het buitenland te trekken, om er rechten te studeren, waarschijnlijk in de Verenigde Staten: “Ik denk dat het een goed moment zou zijn om wat afkoeling te zoeken”, zo besluit hij.

Bron: Bloomberg

Foto's: Valter Campanato - Fábio Rodrigues Pozzebom - Agência Brasil

#Watergate #LuizInácioLuladaSilva #BraziliëNieuwsOnline #LavaJato #NewYork #STF #Bloomberg #SérgioMoro

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page