top of page
  • Observer

Moro presenteert anti-misdaadpakket

Moro-Coletiva

Een pakket maatregelen van minister van justitie Sérgio Moro belooft een harder optreden tegen corruptie en tegen de georganiseerde misdaad. Het voorstel vormt een van de hoofdpunten in de 35 doelstellingen van de regering Bolsonaro, te verwezenlijken in de eerste 100 dagen van zijn regering.

Moro ontving voor de bekendmaking van het pakket de gouverneurs en hun secretarissen voor de veiligheid, uit verschillende deelstaten (foto hieronder). Het pakket zal nu doorgestuurd worden naar het Parlement voor goedkeuring. Aanwezige gouverneurs op de voorstelling: Rui Costa (BA), Camilo Santana (CE), Ibanies Rocha (DF), Renato Casagrande (ES), Ronaldo Caiado (GO), Hélder Barbalho (PA), Ratinho Júnior (PR), Coronel Marcos Rocha (RO), Antônio Denarium (RR), Eduardo Leite (RS), Mauro Carlesse (TO) en João Doria (SP).

Moro-Governadores

De voornaamste punten uit zijn plan:

– Een verzwaring van de straffen voor ernstige misdaden zoals diefstal, corruptie en verduistering; – Helderheid omtrent de uitvoering van een straf na een veroordeling in tweede instantie, niet gehinderd door een vermoeden van onschuld; – Betalingen via “caixa dois” (betalingen in het zwart) beschouwen als een misdaad; – Inbeslagneming van de bezittingen van criminelen; – De strijd tegen de georganiseerde misdaad; – Een grotere doeltreffendheid van het Hof van Justitie; – Invoering van een “Plea Bargain”, verzachting van de straf van een verdachte door de schuldbekentenis.

Na de vergadering met de gouverneurs gaf de minister een persconferentie (foto boven) waarbij hij details vrijgaf over het pakket: “Het idee is om dit pakket op korte termijn voor te leggen aan het Parlement, maar we wachten op de terugkeer van de president (die recupereert van de chirurgische ingreep waarbij de stoma werd verwijderd) omdat dit ook een project van hem is en niet alleen van ons ministerie.

Moro herinnerde aan de veiligheidscrisis in de staat Ceará, zei dat een harder optreden tegen de georganiseerde misdaad absoluut noodzakelijk is, en koppelde de criminele fracties aan de meeste gewelddadige misdaden. Hij voegde eraan toe dat de corruptie voor een groot deel aan de basis ligt van de straffeloosheid: “Deze drie problemen (criminele fracties, geweld, corruptie) zijn aan elkaar gelinkt; het is zinloos om een van hen aan te pakken zonder iets te doen aan de anderen. De georganiseerde misdaad voedt de gewelddadige criminaliteit. De meeste moorden zijn bijvoorbeeld gerelateerd aan de drugshandel, of drugsschulden. De corruptie ontneemt middelen om de strijd aan te gaan tegen de georganiseerde misdaad”.

De ex-rechter had het ook over Kamervoorzitter Rodrigo Maia: “Ik zei hem dat ik zo dikwijls met hem zal overleggen als hij nodig acht. Ik wens de goedkeuring van de Kamer. Maar we staan open voor wijzigingen. We hebben de waarheid niet in pacht”. Hij voegde eraan toe dat hij ook luisterde naar de suggesties van de gouverneurs en dat hij die zal opnemen in het pakket.

Bron

Foto's: Marcelo Camargo - Agência Brasil

#Ceará #BraziliëNieuwsOnline #RatinhoJúnior #CamiloSantana #RonaldoCaiado #JoãoDoria #RuiCosta #RenatoCasagrande #AntônioDenarium #HelderBarbalho #MauroCarlesse #CoronelMarcosRocha #IbaniesRocha #RodrigoMaia #SérgioMoro #EduardoLeite

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page