top of page
  • Observer

Moro X Lula deel 2

MoroLula

Deze week woensdag 13 september zal ex-president Lula voor de tweede maal rechtstreeks geconfronteerd worden met rechter Sergio Moro in Curitiba, voor een nieuwe ondervraging. De ontmoeting vindt plaats net een week na de onthullingen van Antonio Palocci, (o.m.) partijgenoot en ex-minister in Lula’s regering. Palocci beschuldigde de ex-president van betrokkenheid in een miljoenen smeergeld zaak. De rechter, verantwoordelijk voor het totaalonderzoek onder de noemer Lava Jato, zal Lula vragen stellen over de beschuldiging van passieve corruptie en het witwassen van smeergelden die het bedrijf Odebrecht zou betaald hebben voor de aankoop van een stuk grond dat moest dienen voor de bouw van de hoofdzetel van het Lula Instituut. Odebrecht zou ook een appartement hebben aangekocht voor Lula, op dezelfde verdieping van het appartementsgebouw waar de ex-president woont, in São Bernardo do Campo.

Beiden ontmoetten elkaar voor de eerste maal in mei van dit jaar toen de ex-president ondervraagd werd, eveneens voor passieve corruptie en witwassen van smeergelden, voor de aankoop en inrichting van een triplex luxe appartement in de kuststad Guarujá, vlak voor het strand. Lula ontkende toen alle beschuldigingen en hield vol dat het appartement niet voor hem bedoeld was en dat hij niet de eigenaar was. Moro veroordeelde hem niettemin tot 9 jaren en 6 maanden opsluiting. Lula en zijn advokaten gingen in beroep tegen de uitspraak bij het “TRF da 4a Região”, de 2de instantie die de veroordeling van Moro kan bevestigen, wijzigen of nietig kan verklaren. In dat laatste geval gaat Lula vrijuit en wordt het proces gearchiveerd. Volgens specialisten is de kans daartoe erg klein. Indien de veroordeling bevestigd wordt, dan kan Lula opnieuw in beroep gaan maar verliest hij het recht om zich verkiesbaar te stellen.

Bij die eerste ondervraging in mei trok een groep manifestanten naar Curitiba om de ex-president te verdedigen. Dit ligt ook in de verwachtingen voor deze tweede ondervraging, niet in het minst na de verklaringen van Palocci die de ex-president in nauwe schoentjes brachten. De straten rondom het gerechtsgebouw waar Lula ondervraagd wordt, zullen afgesloten worden voor alle verkeer.

Foto: Fotos Públicas - Pedro de Oliveira - ALEP

#BrazilieNieuws #LavaJato #Odebrecht #AntonioPalocci #Curitiba #Lula #SãoBernardodoCampo #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page