top of page
  • Observer

Naar Brazilië reizen? Best even wachten!

Greve-Cam

Voor de vijfde opeenvolgende dag blijven vrachtwagenbestuurders wegen bezetten in vrijwel alle Braziliaanse deelstaten, inclusief in het federaal district met de hoofdstad Brasília. De acties van vandaag zijn, net als die van de vorige dagen, het gevolg van de aanhoudende verhogingen van de dieselprijzen door de prijzenpolitiek van het staatsbedrijf Petrobras, sinds juli 2017.

Gisterenavond bereikte de regering een akkoord met vertegenwoordigers van de vrachtwagensector met wederzijdse toezegging om de acties stop te zetten gedurende 15 dagen. Dit akkoord blijkt in de praktijk niet opgevolgd te worden. Minister stafchef Eliseu Padilha zegt dat de regering vertrouwt in het afgesloten akkoord met de leiders van de beweging, maar dat de realisatie enige tijd zal vragen.


Greve-Governo

Er zijn tekenen die erop wijzen dat het eerder om een lockout gaat, m.a.w. een staking die vooral gestimuleerd wordt door grote transportbedrijven en niet door onafhankelijke vrachtwagenchauffeurs. Het zijn echter wel degelijk zij die stilstaan op de grote verbindingswegen van Brazilië, maar de onzekerheid onder hen is erg groot. De patroons gebruiken hen als een buiksprekerpoppen, niet alleen om de brandstofprijzen te drukken, maar ook om fiscale voordelen in stand te houden. Het is voor iedereen duidelijk dat de regering o.l.v. Michel Temer bijzonder zwak staat in het ganse verhaal.

Greve-Roubalheira

Het afgesloten akkoord gaat veel geld kosten aan de overheid, m.a.w. aan de gewone burgers die de staatskoffers spijzen. Allerlei sociale bewegingen springen op de kar en gebruiken het conflict om de burgers op te roepen tot hun strijd, een politieke strijd die het land nog meer verdeelt.

De grimmige werkelijkheid

Verscheidene grote Braziliaanse steden werden verplicht om het aantal bussen van het openbaar vervoer aanzienlijk te verminderen. In Rio de Janeiro blijft ongeveer de helft van de 23.000 bussen die dagelijks rondrijden in de stad, op de parkeerplaatsen staan wegens gebrek aan brandstof.


Greve-Combus

Vele tankstations in het ganse land zijn dicht. Er is immers geen brandstof meer om te verkopen.

Elf Braziliaanse luchthavens hebben geen kerosine meer om de vliegtuigen vol te tanken. Gevolg: reizigers die erin slaagden om aan te komen, kunnen plots niet meer verder doorreizen als dat de bedoeling was. Het lijstje:

Brasília (DF) Carajás (PA) Goiânia (GO) Ilhéus (BA) Juazeiro do Norte (CE) Maceió (AL) Palmas (TO) Recife (PE) São José dos Campos (SP) Uberlândia (MG) Vitória (ES)

Openbare nutsvoorzieningen, drinkwater en elektriciteit, waarschuwen de bevolking om te bezuinigen. Watermaatschappijen hebben een gebrek aan producten om het water te behandelen voor distributie.

Greve-Pres-Dutra

Verscheidene steden in de staat São Paulo riepen de noodtoestand uit.

Scholen in het ganse land konden niet anders dan hun lessen tijdelijk opschorten.

Levensmiddelen, vooral verse zoals groenten en fruit, raken niet meer bij de verdelingscentra en dus ook niet meer in de winkels.


President Michel Temer gaf een korte toespraak op de openbare tv-stations en kondigde aan dat hij opdracht gaf aan het leger om de wegen van Brazilië terug vrij te maken.

Tenslotte: wie plannen heeft om naar Brazilië te reizen in deze turbulente dagen, denkt best even na vooraleer in het vliegtuig te stappen, zeker als men verder zou willen reizen dan de luchthaven van aankomst.

Foto's: Valter Campanato - Tânia Rêgo - Wilson Dias - Fábio Rodrigues Pozzebom - Cristina Indio do Brasil - Agência Brasil

#BraziliëNieuwsOnline #EliseuPadilha #Brasília #MichelTemer #Staking

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page