top of page
  • Observer

Nationale feestdag: de toespraak van Lula

Lula07092020

Bolsonaro was niet de enige die de nationale feestdag aangreep om de Brazilianen toe te spreken. Ook ex-president Lula deed dat via een video opname, te zien op de sociale media. Zijn woorden werden begeleid door wat sobere, soms zelfs sombere muziek, en duurde 23 minuten, flink wat meer dan die van Bolsonaro (iets meer dan 4 minuten). In zijn toespraak schoof Lula de schuld van de nu bijna 130.000 doden als gevolg van de pandemie met het coronavirus op de rug van Bolsonaro, een tragedie die hij omschreef als “had hij kunnen voorkomen”.

De PT-leider zei ook dat de regering de nationale soevereiniteit ondermijnde door zich ondergeschikt te maken aan de Verenigde Staten: “Bolsonaro maakt gebruik van het collectieve lijden om een misdaad tegen zijn vaderland te plegen”.

Alhoewel hij zei dat hij niet per se van plan is om zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen van 2022, werd de lange toespraak, met thema’s als de staat, de bestrijding van de ongelijkheid en de verdediging van minderheden -“Hoeveel George Floyd’s kwamen al om het leven in Brazilië? – geïnterpreteerd als een doorstart in het politieke debat. Hij herhaalde enkele keren dat het Braziliaanse sociale contact “door middel van stemming” zal worden heropgericht.

“Met de opkomst van Bolsonaro verlieten militieleden, zakenlui en huurmoordenaars de pagina’s van het politienieuws, en verschenen in politieke columns. Net als in een griezelfilm baarden de Braziliaanse oligarchieën een monster dat ze niet meer kunnen beheersen, maar dat ze wel blijven steunen zolang hun belangen gediend worden”, aldus Lula.

Volgens de ex-president ontvlucht de elite de debatten en verdedigen ze de toepassing van martelingen en verkrachtingen, en financieren zij de verspreiding van nepnieuws. Naast de pandemie behandelde hij onderwerpen als het behoud van het Amazonegebied, de rechten van het inheemse volk en de quilombolas (marrons), de verdediging van zwarte levens, bestrijding van het geweld tegen vrouwen, privatiseringen, het uitgaveplafond, en het oppositiefront tegen Bolsonaro.

“We zijn overgeleverd aan een regering die het leven minacht en de dood bagatelliseert, een ongevoelige, onverantwoorde en incompetente regering die de regels van het WHO negeerde en een massavernietigingswapen maakte van het coronavirus”.

Lula zei dat het land een gezondheidscrisis beleeft, maar ook een sociale en milieucrisis, en benadrukte dat de pandemie vooral zwarten, armen en kwetsbaren treft. Hij gaf ook kritiek op het grote aantal militairen in de regering en zei dat er sprake is van een “autoritaire escalatie die herinneringen terugbrengt aan de duistere tijden van de militaire dictatuur”:

“Het ergste van dit alles is dat Bolsonaro misbruik maakt van het collectieve lijden om heimelijk een misdaad te plegen tegen het land, een onbeschrijflijke politieke misdaad, de ergste die een publieke leider kan plegen tegen een land en zijn volk: het opgeven van de nationale soevereiniteit”.

Bron

Foto: YouTube

#BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #WHO #Coronavirus #Lula #GeorgeFloyd

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page