top of page
  • Observer

Nederlaag voor Sergio Moro

Toffoli-Lewandowski-Mendes

Het tweede panel van het federale gerechtshof STF, bijgenaamd “het hof van Eden”, diende gisteren een nederlaag toe aan rechter Sergio Moro, belast met het onderzoek naar corruptie bij het staatsbedrijf Petrobras. Het hof nam het besluit om delen van de getuigenissen, bekomen via een gerechterlijk akkoord met het bedrijf Odebrecht, m.b.t. ex-president Lula en over het buitenverblijf Sítio de Atibaia (SP) en een terrein dat zou aangekocht worden door het instituut Lula, weg te nemen uit de handen van Moro. De documenten zullen overgedragen worden aan de federale justitie van São Paulo, zo besloten ministers Dias Toffoli, Ricardo Lewandowski en Gilmar Mendes (foto boven). Deze drie rechters wijzigden hun standpunt na een vorige beoordeling hieromtrent, in oktober van vorig jaar.

De twee andere leden van het panel, relator Edson Fachin en decaan Celso de Mello, stemden voor het behoud van de getuigenissen bij Sergio Moro.

De beslissing van het tweede panel kan er toe leiden dat de verdediging van de ex-president de competentie van Sergio Moro m.b.t. de beoordeling van beide onderzoeken in vraag kan stellen. Lula werd al aangeklaagd in beide zaken vooraleer dat Odebrecht een gerechterlijk akkoord afsloot en bekende dat er steekpenningen werden betaald.

De procureur-generaal van de republiek liet weten dat ze zullen wachten tot de documenten doorgestuurd worden om te overwegen om al dan niet in beroep te gaan tegen de beslissing van de opperrechters. In februari richtten zij een verzoek aan het tweede panel om niet in te gaan op het beroep van Lula’s advokaten waardoor de zaak dreigt weggenomen te worden uit de handen van Moro.

Foto's: Facebook

#RicardoLewandowski #SítioAtibaia #BraziliëNieuwsOnline #Odebrecht #GilmarMendes #CelsodeMello #DiasToffoli #Lula #EdsonFachin #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page