top of page
  • Observer

Neem het kind, het is van u!

Ric-Salles-Len-Mar

De Braziliaanse regering is van plan om voor het einde van dit jaar, (minstens) twintig beschermde natuurgebieden over te dragen aan het privé beheer d.m.v. een concessie. Ricardo Salles, minister van milieu, zegt dat Jericoacoara (Ceará), de Lençois Maranhenses (Maranhão), de Chapada dos Guimarães (Mato Grosso) en Aparados da Serra (Rio Grande do Sul) prioritair zijn in de aanbiedingen aan privé bedrijven die geïnteresseerd zijn in de uitbating van de gebieden, door het aanbod van diensten en toerisme. Salles gaf het model een naam: “Toma que o filho é teu” (neem het kind, het is voortaan van u).

De twintig nationale parken die deel uitmaken van het aangeboden pakket worden vandaag gecontroleerd door het Instituto Chico Mendes de Biodiversidade (ICMBio). Het gaat om enkele van de mooiste en bekendste natuurgebieden van het land. De vier eerder vermelde parken worden jaarlijks bezocht door 450.000 mensen.

Ricardo Salles: “Wij moeten deze beschermde gebieden een economische bestemming geven, dit om onafhankelijk te worden van de publieke begroting. Indien dat niet gebeurt, dan hebben ze geen toekomst. Je kan de mooiste uitleg ter wereld geven over het milieu, maar als er geen economische meerwaarde komt voor deze beschermde eenheden, dan zullen ze altijd afhankelijk blijven van overheidssubsidies”.

Gevraagd naar de modaliteiten van de concessie antwoordde de minister dat het in de bedoeling ligt om zo veel mogelijk over te dragen aan privé bedrijven, slechts een minimum voorbehoudend aan de regering: “Bijvoorbeeld: de concessie die aan het einde van vorig jaar verleend werd aan het nationale park Chapada dos Veadeiros (Goiás), is een slechte regeling. Er werden halve afspraken gemaakt voor enkele diensten, zeggende dat 80% verder moest gecontroleerd worden door ICMBio. Het resultaat is een concessie waarin de ondernemer geen vrijheid heeft om iets te doen. Deze logica moet omgekeerd worden. Er komt een minimum aan restricties. Wat de rest betreft: hier is het kind, het is voortaan van u!”.


Aparados-da-Serra

In het geval van het park Aparados da Serra zal het aanbod in blok gebeuren, inclusief de eenheden Serra Geral, São Francisco de Paula en Canela.

De federale administratie is van plan om 334 eenheden te herzien, vandaag beheerd door ICMBio. Het idee van de regering bestaat erin om de categorie van de gebieden aan te passen voor een commerciële uitbating, in sommige gevallen inclusief een aanpassing van de perimeter. Het initiatief kwam als een verrassing voor sociaal-ecologische organisaties. Greenpeace beschouwt de ingreep als een nooit eerder geziene achteruitgang. De wijzigingen kunnen er enkel komen via een wetsvoorstel, m.a.w. het moet allemaal nog geanalyseerd en goedgekeurd worden door het parlement.

Ricardo Salles zegt dat de herzieningen noodzakelijk zijn omdat de natuurgebieden er kwamen zonder technische criteria: “Wij hebben niets tegen beschermde gebieden, maar sinds 2006 tot nu kwamen er verschillende eenheden bij zonder enig criterium, op basis van voluntarisme, zonder de nodige zorg om conflicten te vermijden. Het niveau van restricties per gebied werd niet nagegaan. Dit gebrek aan planning vormt het bewijs van vooringenomenheid en het ontbreken van criteria, niet alleen van de categorie waarin een bepaald gebied thuishoort, maar ook van de bepaalde perimeter”.


Chapada-Guimaraes

De herdefinitie van gebieden volgens het oordeel van het ministerie (van milieu) is nodig om te voldoen aan de financiële verplichtingen, omdat vele gezinnen, wonende in die gebieden, geen schadevergoeding kregen: “Ze kregen wel beperkingen opgelegd, zonder de minste financiële planning. Enkel al in het nationaal park Campos Gerais (Paraná) wordt de schuld aan families die onteigend werden, geschat op R$ 2 miljard”, aldus de minister.

Salles kreeg al erg veel kritiek te verwerken van milieu-activisten en ook van ambtenaren die werken in de sector. Hij wordt ervan beschuldigd om overeenkomsten omtrent het milieu, gemaakt in de jongste decennia, af te breken.

Geldgebrek

Het gebrek aan financiële middelen voor organen als ICMBio en Ibama, gekoppeld aan het ministerie van milieu, kijkt aan tegen bezuinigingen die alle takken van de federale regering troffen. Het ministerie kreeg vorige maand de opdracht om alle geplande parlementaire amendementen van beide organen in te trekken. Het ministerie kijkt aan tegen een vermindering van hun begroting met 24% sinds het begin van dit jaar.

ICMBio werden de acties van creatie en beheer van beschermde eenheden ingekort met 26%, ofwel 45 miljoen reais. Ook in de administratie van het orgaan werd de hakbijl gezet: zij moeten het met 22% minder doen, t.t.z. 15,1 miljoen.

Ibama (het instituut dat het milieu controleert en beschermt) kende een vermindering van het budget van R$ 368,3 miljoen naar R$ 279,4 miljoen. De regering zegt dat dit geen definitieve vermindering is, en dat de begroting weer genormaliseerd wordt na de goedkeuring van de hervorming van de pensioenen.

Bron

Foto's: Marcelo Camargo / Agência Brasil - Wikimedia Commons

#Canela #BrazilieNieuws #AparadosdaSerra #ChapadadosGuimarães #SãoFranciscodePaula #RicardoSalles #Jericoacoara #LençoisMaranhenses #SerraGeral #ChapadadosVeadeiros #Greenpeace #ICMBio #CamposGerais #Ibama

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page