top of page
  • Observer

Netflix lanceert O Mecanismo deel 2

Macanismo

Filmmaker José Padilha, bekend van o.m. Ônibus 174 (2002) en Tropa de Elite (2007), stond vorige dinsdag de pers te woord over het tweede deel van de Netflix serie ‘O Mecanismo’, vandaag gelanceerd. Hij sprak er over corruptie, Jair Bolsonaro, Sérgio Moro, Dilma, Lula en vrijheid van meningsuiting. Deel 1 van de serie kreeg vorig jaar flink wat kritiek te verwerken uit de linkse hoek die zich aangevallen voelde.

In het begin van dit tweede deel van de serie is er een veelbetekenende uitspraak te horen van een lid van het team van de federale politie in Curitiba dat verantwoordelijk is voor het Lava Jato onderzoek: “Wanneer we iemand van links oppakken, dan zijn wij fascisten, gaat het om iemand van rechts, dan zijn wij salonsocialisten”. Het mag niet verwonderen dat de toon van de persconferentie gezet werd door politiek.

Padilha: “Sérgio Moro, indien hij intelligent is, moet erg veel spijt hebben van de keuzes die hij maakte”, verwijzend naar zijn intrede in de politiek. En verder: “Bolsonaro heeft geen meerderheid in het parlement en moet onderhandelen om zijn hervormingen erdoor te krijgen. Hij zet hierbij Moro in als wisselgeld. Moro veranderde van een nationale held naar een salami die in stukjes gesneden wordt, stukjes die een voor een opgediend worden aan de centrumpartijen om de hervorming van de sociale zekerheid erdoor te krijgen”.

Padilha suggereerde dat Moro de regering had moeten verlaten, na de vaststelling dat Flávio Bolsonaro (zoon van de president) banden heeft met ex-politieman Fabrício Queiroz. Deze ex-raadgever van de gemeenteraad in Rio de Janeiro realiseerde financiële verrichtingen, oplopend tot een bedrag van 1,2 miljoen reais in een jaar tijd (van januari 2016 tot januari 2017), een bedrag dat zijn normale inkomen fors overstijgt. Hij wordt verdacht van een praktijk die bekend is als “rachadinha”, d.w.z. dat een ambtenaar/raadgever het grootste deel van zijn vergoeding terugstort aan het gemeenteraadslid dat hem aanduidde als raadgever. Zowel Flávio als Queiroz ontkennen dit.

De serie ‘O Mecanismo’ werd geïnspireerd door het Lava Jato onderzoek en leidde vorig jaar, vijf maanden voor de verkiezingen, al tot veel polemiek. Velen beschuldigden Padilha er toen van om een anti-PT serie te hebben gemaakt, hierdoor de reeds bestaande polarisatie aanwakkerend, alsmede de verkiezing van de rechtse volksvertegenwoordiger Jair Bolsonaro als president. De regisseur ontkende toen dat de serie enige ideologie aanhing en zei dat andere partijen niet gespaard werden, ook al werd er in het eerste deel vooral gefocust op de arbeiderspartij PT.

Het tweede deel is daar duidelijker over en dat is al te merken in de opening waarbij beelden te zien zijn van uiteenlopende politici, sinds de wederinvoering van de democratie.

Er wordt begonnen met de gebeurtenissen in 2014, met Dilma Rousseff aan de macht, en met reeds 12 van de 13 grootste aannemers van het land achter de tralies wegens corruptie. De ‘taskforce’ o.l.v. ‘delegada’ Verena (Caroline Abras), geholpen door ex-politieman Marco Ruffo (Selton Mello) werkt hard om de voornaamste aannemer achter de tralies te krijgen, met name Ricardo Brecht (Emílio Orciollo Netto). Uiteraard gaat het hier in het echt om Marcelo Odebrecht.

De afzetting van Dilma Rousseff en de arrestatie van Lula worden gekaderd in het centrum van een manipulatie, georkestreerd door politici van diverse partijen die hun interesse in de macht willen verzilveren. Procureurs, agenten van de federale politie en een bepaalde rechter uit Curitiba proberen de daden van corruptie te onderzoeken zonder de politiek te laten tussenkomen in hun werk, een taak die onmogelijk blijkt te zijn.

Padilha: “Ik heb altijd gezegd dat het mechanisme geen ideologie heeft, dat het niet om een of andere partij in het bijzonder gaat. Dat is niet veranderd, mijn opinie is nog steeds dezelfde. De PSDB is het mechanisme, de PMDB is de patriarch van het mechanisme, de PT stapte ook in het mechanisme. Een van de voorwaarden om president te kunnen worden, is deelnemen aan het mechanisme”.

Padilha bevestigt dat hij van mening veranderde wat Sérgio Moro betreft, maar dat hij geen spijt heeft over hoe hij hem afbeeldde in deel 1 van de reeks. In het tweede deel geeft rechter Paulo Riggo (die Moro moet voorstellen) de indruk dat hij ijdeler werd, en zelfs al overweegt om in de politiek te gaan.

Mecanismo-Atores

Acteur Selton Mello (foto links) klaagde over de kritiek die hij en zijn collega’s te slikken kregen na de lancering van deel 1: “Veel mensen die hun vuist opsteken om de vrijheid van meningsuiting te verdedigen, hakten op ons in. Hoe zit het dan met die vrijheid van meningsuiting? Het is gewoon ons werk. Ik wil deze serie maken, eender welk werk als acteur. Het is op zijn minst triest en pathetisch om aan te zien hoe de acteurs behandeld werden”. Enrique Diaz (foto midden) die in de serie de rol vertolkt van ‘doleiro’ Ibrahim (Alberto Yousseff) gaat akkoord met Selton, maar maakte een opmerking: “Ik begrijp dat het vorig jaar ging op een beslissend politiek moment, en dat de mensen er nood aan hebben om zich te uiten: ook dat is vrijheid van meningsuiting. Het antipetisme leidde uiteindelijk naar de absurde situatie waarin we nu verkeren”.

Trailer O Mecanismo Temporada 2

Wie meer wil lezen over deel 1 van deze serie, klik hier en hier.

Bron

Foto's: Netflix

#PMDB #BrazilieNieuws #MarceloOdebrecht #BraziliëNieuwsOnline #LavaJato #JoséPadilha #SeltonMello #JairBolsonaro #Curitiba #EnriqueDiaz #FabrícioQueiroz #AlbertoYousseff #PT #FlávioBolsonaro #Lula #PSDB #DilmaRousseff #OMecanismo #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page