top of page
  • Observer

NGO’s in het vizier

carlos-alberto-dos-santos-c

Een voorlopige maatregel (MP – Medida Provisória) van de regering Bolsonaro wijst de supervisie en coördinatie van de activiteiten van internationale niet-gouvernementele organisaties in Brazilië toe aan het secretariaat van de regering o.l.v. de immer boos kijkende generaal, nu minister Carlos Alberto dos Santos Cruz (foto). Het gaat om de eerste MP van de nieuwe regering, geklasseerd onder het nummer MP 870/2019. In deze MP wordt de structuur van de nieuwe regering bevestigd, inclusief de reorganisatie en toewijzing van de bevoegdheden van de 22 verschillende ministeries.

De nieuwe regel m.b.t. de NGO’s kreeg kritiek te verwerken van activisten, de oppositie en allerlei specialisten, actief op de sociale media: “Eender wat de inhoud is van hun nieuwe politiek, een decreet als dit uitvaardigen op de 2de dag van het nieuwe jaar om de NGO’s te superviseren en in de gaten te houden, is een slecht idee van Bolsonaro”, zo stond er o.m. te lezen. José Miguel Vivanco, directeur van de Amerikaanse divisie van de NGO Human Rights Watch, schreef: “Bolsonaro wijst de supervisie en het toezicht op NGO’s toe aan het secretariaat van de regering, waarmee hij aantoont absoluut geen kennis te hebben over de onafhankelijke rol die deze entiteiten vervullen in een democratische en open maatschappij”.

Vice-voorzitter van de arbeiderspartij PT, volksvertegenwoordiger Paulo Teixeira, zei dat de nieuwe president “een poging onderneemt om de NGO’s die tegen de belangen van de regering werken, te wurgen”, en: “Dat gebeurde ook in Hongarije, geregeerd door extreem rechts”, aldus Teixeira.

Jair Bolsonaro is niet aan zijn proefstuk toe. Gedurende zijn ganse politieke carrière en tijdens zijn presidentiële campagne, gaf hij kritiek op de werking van de NGO’s in Brazilië. In 2017, bij een toespraak in de Clube Hebraica in Rio de Janeiro, beloofde de toenmalige pré-kandidaat om de budgetten van NGO’s in te korten indien hij zou verkozen worden: “Indien ik zover geraak, dan zal er geen geld meer zijn voor dergelijke organisaties. Deze nuttelozen zullen moeten werken”, zo klonk het toen. Hij herhaalde deze uitspraak met andere woorden op 7 oktober 2018, in een toespraak waarin hij de toehoorders bedankte voor de steun in de eerste kiesronde, en beloofde hen “een einde te maken aan het activisme in Brazilië”.

Bolsonaro was ook een hevige criticus op het decreet, uitgevaardigd door Michel Temer in 2017, dat een deel van de boetes van Ibama toewees aan projecten om het milieu te recupereren.

Ook deze week gaf hij weer kritiek via Twitter, deze keer mikkend op de aflijning van de grenzen van reservaten voor de inheemse bevolking, zonder daarbij bewijzen te leveren: “Meer dan 15% van ons nationaal territorium wordt aan hen en aan de Marrons toegewezen. Minder dan 1 miljoen mensen leven in dergelijke geïsoleerde gebieden, uitgebuit en gemanipuleerd door NGO’s. Wij gaan deze mensen verenigen opdat zij kunnen integreren in de maatschappij en aldus volwaardige burgers kunnen worden”.

De MP 870/2019 is dezelfde waarin bepaald wordt dat de grenzen van de reservaten voortaan onder de verantwoordelijkheid vallen van het ministerie van landbouw, geleid door ex-volksvertegenwoordigster Tereza Cristina, behorend bij de groep ruralisten van de Kamer. Voorheen viel dit onder de verantwoordelijkheid van Funai (Fundação Nacional do Índio).

Bron

Foto: José Cruz - Agência Brasil

#Funai #BraziliëNieuwsOnline #CarlosAlbertodosSantosCruz #Twitter #JairBolsonaro #PauloTeixeira #TerezaCristina #PT #HumanRightsWatch #Ibama

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page