top of page
  • Observer

Niemand kan twee heren dienen

Gomes-Amaral

Volgens Alberto Bombig, journalist/columnist en een van de kopstukken bij de redactie van de krant Estadão, hebben Tucanos (PSDB) en Petistas (PT) schrik van de jonge opkomende volksvertegenwoordigster Tabata Amaral. Tabata liet weten dat zij geen kandidaat is voor het burgemeesterschap van São Paulo, bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar, maar de PSDB en de PT ruiken onraad en maken zich zorgen omwille van haar erg opvallende houding bij de stemming van de hervorming van de pensioenen in de Kamer, ondanks haar lidmaatschap van een linkse partij (PDT). Links Brazilië stemde in het algemeen tegen die hervorming, zonder uit te pakken met een volwaardig alternatief om de bijzonder netelige situatie van de Braziliaanse schatkist aan te pakken. Tabata stemde voor de hervorming, samen met 7 andere leden van de PDT, en dat deed pijn bij de partijleiding die vooraf al dreigde met uitzetting voor diegenen die de richtlijnen van de partijleiding niet zouden volgen. Haar houding zorgde er alvast voor dat ze duchtig opgevrijd wordt door andere partijen.

Bij de PSDB, momenteel de partij van opkomende politici als João Doria trekt men de conclusie dat Tabata lonkt naar een positie in de centrumpartijen, momenteel het doelwit van Bruno Covas (PSDB), de huidige burgemeester van São Paulo die graag herverkozen wil worden. Bij de arbeiderspartij PT overheerst het idee dat deze jonge volksvertegenwoordigster een optie kan bieden voor de jongere generatie kiezers die zich niet tevreden stelt met het mantra “Lula Livre”, of andere brandende kwesties.

Volgens de columnist en zijn bronnen, is Tabata in staat om te ontsnappen aan de nogal radicale polarisatie die overheerst in Brazilië, versterkt door haar stem voor de hervorming waardoor zij liet merken bezorgd te zijn voor het evenwicht van de schatkist, in tegenstelling met de richtlijnen van haar partijleiding.

In São Paulo gaat het om een simpele berekening van de kansen in de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar: in het beste scenario dromen beide partijen (PSDB en PT) ervan om de eerste stemronde te overleven, en de polarisatie weer volledig te laten overheersen.

Tabata is 25 en werd op korte tijd een veelbelovende attractie om jongere en vrouwelijke kiezers aan te trekken, en dat betekent goud voor eender welke partij die niet wil blijven hangen in het verleden. Velen trekken ook de conclusie dat zij rebels handelde door de aanwijzing van haar partij af te wijzen, hierdoor tonend dat politieke dogma’s niet aan haar besteed zijn. Hierdoor won zij aan sterkte, vooral bij de jongere generatie. Ex-minister en een van de grote leiders van de PDT, Ciro Gomes, schijnt het niet te snappen.

Hij zei opnieuw dat hij vindt dat Tabata Amaral en de zeven andere dissidenten die voor de hervorming stemden, spontaan uit de partij zouden moeten stappen. In een interview met de krant Estadão en Radio Eldorado zei hij dat Tabata en haar collega’s herhaaldelijk de kans kregen om hun standpunt te verdedigen voor de partijleiding. Maar volgens Gomes had zij op die momenten geen enkele intentie om de tekst van het voorstel van de regering Bolsonaro te ondersteunen, tot aan de vooravond van de stemming.

Hij vindt dat de beslissing om de partij te verlaten, niet alleen moet genomen worden omwille van het verleden, maar ook omwille van datgene wat nog moet komen. Hij citeerde hierbij andere projecten zoals de fiscale hervorming en de privatiseringsplannen van de regering.

“Niemand kan twee heren dienen”, aldus Gomes (boven op de foto met Tabata Amaral), eraan herinnerend dat hijzelf herhaaldelijk van partij veranderde: “Volgens mij is het waardiger om te doen wat ik deed. Ik sloot mij aan bij de PSDB omdat zij een mooi programma hadden, met enkele ernstige voorstellen. We slaagden erin om te regeren en wat gebeurde? Het tegendeel: corruptie, roofpartijen, privatiseringen. En ik stapte uit de partij”.

Indien het aan Ciro Gomes ligt, dan zou Tabata best overstappen naar de neoliberale MBL. Hij vindt dat zijn partij erg beschadigd uit de stemming komt van de hervorming, maar wil anderzijds ook niet beschouwd worden als een oude partijbons die tegen vernieuwing is.

Over de mogelijke aanstelling van Eduardo Bolsonaro als ambassadeur

Hij gaf ook commentaar op Eduardo Bolsonaro en diens mogelijke aanstelling als ambassadeur in de Verenigde Staten: “Eduardo Bolsonaro is een idioot die bijzonder slecht Portugees spreekt, waarmee ik wil zeggen dat zijn Engels ook niet bijzonder goed kan zijn. Hij zal zich moeten uitspreken over bijzonder gesofisticeerde thema’s door middel van vertalers, en op zijn 35ste een van de meest delicate, complexe en moeilijkste diplomatische plekken in de wereld bezetten, met name Brazilië vertegenwoordigen in de Verenigde Staten. Zijn enige ervaring: die van een politieman”, aldus Gomes.

Bron 1Bron 2

Foto: Facebook

#CiroGomes #TabataAmaral #MBL #BraziliëNieuwsOnline #PDT #RadioEldorado #JoãoDoria #BrunoCovas #EduardoBolsonaro #PT #Estadão #PSDB

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page