top of page
  • Observer

Niet Lula Mandela maar Lula anti-Bolsonaro


Ex-senator Tasso Jereissati (foto), een ervaren en gerespecteerde politicus, deed zijn beklag over de economische politiek van de regering Lula, en de manier waarop de president publiekelijk de confrontatie aangaat met de Centrale Bank. Jereissati steunde Lula voor de 2de ronde van de verkiezingen, vorig jaar.


"Ik ben erg verrast. Ik verwachtte niet dat Lula en zijn ploeg deze radicale economische politieke lijn zou volgen. Dit conflict met de Centrale Bank is volkomen overbodig".


Tasso Jereissati zei dit in een interview met de krant Estadão.


"Het is niet alleen radicaal omdat het uit de linkse hoek komt, waar ook goede voorstellen gedaan worden, maar omdat het om voorbijgestreefde ideeën gaat, de vervaldatum gepasseerd, ideeën die reeds eerder uitgeprobeerd werden. Het is ook radicaal door de agressieve toon. Wat de voorzitter betreft van de Centrale Bank: dat ging om een persoonlijke aanval, en dat is bijzonder nadelig voor de economie van het land", aldus Tasso Jereissati.


Hij voegde eraan toe dat Fernando Haddad, minister van Financiën, een "zekere matiging" brengt in de regering.


"Ik verwachtte dat niet alleen dat de regering, maar ook Lula de zaken wat breder zou bekijken, want dat deed hij eerder wel. Lula 1 stond open voor andere standpunten. Hij luisterde met beide oren en maakte het onderscheid. Meestal volgde hij de juiste weg voor de economie. Hij was toen vatbaar voor een meer ortodoxe visie dan vandaag. Lula is geen Lula Mandela meer, maar een Lula anti-Bolsonaro".


Onlangs gaven Lula en de leiders van de PT zware kritiek op de monetaire politiek van de Centrale Bank, die de intrestvoet op 13,75% per jaar hield. In februari zei Lula dat de verrechtvaardiging voor het behoud van de Selic "beschamend was, en richtte zich tot Roberto Campos Neto, de leider van de Centrale Bank, als "die burger". Selic staat voor "Sistema Especial de Liquidação e Custódia" en is de referentie-rentevoet die wordt gebruikt door het Braziliaanse Centrale Bank om het monetaire beleid van het land te bepalen. De Selic-rente is van invloed op verschillende financiële producten alsmede op de Braziliaanse economie.


Vorige week zei Gleisi Hoffmann, voorzitster van de arbeiderspartij (PT) dat Campos Neto "zijn ontslag moest indienen, of ontslagen worden", en: "Hij heeft niets te maken met het project dat de verkiezingen won".


Tasso Jereissati (74) is een Braziliaanse zakenman en politicus. Hij was een voormalige senator voor de staat Ceará en was lid van de Braziliaanse Sociaal-Democratische Partij (PSDB). Jereissati is een invloedrijk figuur in de Braziliaanse politiek en wordt beschouwd als een van de belangrijkste politieke leiders van zijn generatie.


Jereissati staat bekend om zijn economische expertise en heeft in de senaat gewerkt aan het bevorderen van economische groei en ontwikkeling in Brazilië. Hij is ook een voorstander van privatisering en heeft zich ingezet voor de modernisering van de Braziliaanse economie.


Daarnaast heeft Jereissati zich in de senaat ingezet voor een hervorming van het Braziliaanse politieke systeem. Hij pleit voor een vermindering van de bureaucratie en een grotere transparantie en verantwoording van overheidsinstellingen.


Jereissati wordt beschouwd als een centrum-rechtse politicus en heeft in het verleden samengewerkt met zowel linkse als rechtse partijen om zijn doelen te bereiken. Hij heeft ook kritiek geuit op de corruptie in de Braziliaanse politiek en heeft zich ingezet voor strengere anticorruptiewetten en -maatregelen.


Foto: Roque de Sá/Agência Senado

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page