top of page
  • Observer

Niet normaal


Valdemar Costa Neto, voorzitter van de PL (Partido Liberal, de partij van Jair Bolsonaro) zei in een interview in het programma Estúdio I (GloboNews) dat de ex-president "geen normale mens is", en "geen mens zoals wij". Hij deed deze uitspraak in een poging om het gebrek aan een bevel van Bolsonaro te verrechtvaardigen, om de anti-democratische kampen te ontruimen, opgericht door zijn aanhangers aan de poorten van kazernes. Dit alles leidde op 8 januari tot een invasie van de zetels van de drie machten in Brasília. Volgens Valdemar heeft Bolsonaro een "communicatieprobleem".


"Bolsonaro is geen normale mens. Dat begint al met zijn charisma wat te gek is, onbegrijpelijk. Zijn populariteit is zichtbaar voor iedereen. Het land is helaas verdeeld, maar hij heeft deze moeilijkheid, een communicatieprobleem", aldus Costa Neto.


Hij verdedigde ook Michelle Bolsonaro, momenteel betrokken bij een onderzoek over privé rekeningen die met cash geld betaald werden, met medewerking van adjudant Mauro Cid, het persoonlijke hulpje van Bolsonaro. Volgens Valdemar is dat "normaal", eraan toevoegend dat hijzelf ook altijd betaalde in cash. Zijn antwoord werd door de aanwezige journalisten op gelach onthaald, vragend waarom het op deze manier gebeurt onder een regering die het instant-betalingssysteem Pix invoerde.


8 januari


Over de gebeurtenissen van 8 januari zei de partijvoorzitter dat het niet ging om een poging tot staatsgreep: "Een staatsgreep pleeg je met een machinegeweer, een oorlogstank. Het was nooit een staatsgreep", en:


"Gekken vindt je overal. Maar de betrokkenen moeten wel opgesloten worden voor een aanval tegen het land. Het was een beleidsfout van de regering, toen reeds een PT-regering".


Volgens hem laaiden de gemoederen op toen de minister van Justitie, Flávio Dino, de dag ervoor een verordening uitvaardigde die het inzetten van de Força Nacional op de Esplanada toestond.


In het interview bagatelliseerde Valdemar de beschuldigingen tegen voormalig president Jair Bolsonaro (PL) en verklaarde dat hem onverkiesbaar verklaren een "onmogelijkheid" is, een "misdaad".


"Ik denk dat het onmogelijk is om Bolsonaro onverkiesbaar te verklaren voor iets wat hij in het verleden zei. dat is gewoon onmogelijk. Het zou een misdaad zijn, maar ze zullen niet de moed hebben om dat te doen. Doen ze het toch, dan geven ze hem enkel nog meer aanzien", zo oordeelde Costa.


Normaal of abnormaal lijkt hier niet de kwestie, wel wie van beiden het meest afwijkt van een normaal gedrag.


Correio Brasiliense - Folha de São Paulo


Afbeelding: GloboNews

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page