top of page
  • Observer

Niet voor gevoelige kijkers?

Reuniao22042020

De AGU (Advocacia-Geral da União – verantwoordelijk orgaan voor juridische kwesties van de federale overheid) diende een verzoek in bij minister Celso de Mello, decaan bij het hooggerechtshof STF, om de eis tot indiening van een video opname te herzien. Het gaat om de registratie van een ministeriële vergadering op woensdag 22 april (foto boven), aangehaald door ex-minister van Justitie Sérgio Moro tijdens zijn getuigenis van vorige zaterdag, waarbij president Bolsonaro druk op hem uitoefende om het commando van de federale politie (PF) te wijzigen.

In het verzoek wordt het argument gebruikt dat er tijdens die vergadering “potentieel gevoelige en gereserveerde aangelegenheden van de staat, inclusief buitenlandse betrekkingen, behandeld werden”, met andere woorden “niet voor gevoelige kijkers”.

De Braziliaanse media berichtten eerder al dat het Palácio do Planalto zich ernstig zorgen maakt over de opname en die liever niet zou indienen. Naast de veronderstelde druk die Bolsonaro zou uitgeoefend hebben op Sérgio Moro om de chef van de federale politie Maurício Valeixo te vervangen (zonder enige aanwijsbare reden, buiten persoonlijke interesses van de president), registreerde de video ook een discussie tussen minister Paulo Guedes (Economie) en zijn collega Rogério Marinho (Regionale Ontwikkeling).

Bolsonaro raakte zover dat hij beloofde om de video met Moro openbaar te maken, om aan te tonen hoe hij zijn ministers behandelt. Later kwam hij terug op die uitspraak en gaf als reden op dat “hij geen tumult wou veroorzaken”.

Volgens de krant Estadão bestond de echte reden erin dat hij niet wilde dat het meningsverschil tussen Guedes en Marinho publiekelijk getoond werd. Volgens bronnen binnen de regering ging het om de publieke uitgaves om de economie terug aan te zwengelen, na de afloop van de crisis, veroorzaakt door de pandemie. Tijdens de vergadering zou ook minister van Opvoeding Abraham Weintraub, kritiek gegeven hebben op de minister van het hooggerechtshof.

De opname is in het bezit van Fabio Wajngarten, chef van het speciaal secretariaat voor communicatie van de regering (Secom). Célio Faria Junior, chef van de ploeg raadgevers van de president, ontkende geruchten dat de video zou gewist zijn en dat de opname onder controle is van Secom.

In zijn getuigenis bij de federale politie in Curitiba, in aanwezigheid van drie federale procureurs, verklaarde Sérgio Moro dat Bolsonaro op de ministeriële vergadering aankondigde dat hij zou “tussenkomen in alle ministeries”, en dat “hij de directeur-generaal van de federale politie en de minister van Justitie zou vervangen” indien hij er niet zou in slagen om het commando van de PF in Rio de Janeiro te vervangen.

Celso de Mello vaardigde eergisteren het bevel uit dat het Palácio do Planalto een kopie van de opname moet indienen, en garanderen dat de inhoud ongewijzigd blijft. Het bevel kadert in het onderzoek naar de beschuldigingen van Moro over pogingen van politieke tussenkomsten in het commando van de PF.

Het zal niet makkelijk zijn om de decaan van het Supremo Tribunal Federal ervan te overtuigen dat hij niet ernstig of betrouwbaar genoeg is om de ernst van de informatie te begrijpen die hij opeist.

Bron

Foto: Marcos Corrêa - PR

#AGU #BraziliëNieuwsOnline #AbrahamWeintraub #RogérioMarinho #JairBolsonaro #PaláciodoPlanalto #PauloGuedes #FabioWajngarten #CelsodeMello #Secom #Estadão #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page