top of page
  • Observer

Niets is eenvoudig in Brazilië

Onyx-ZW-Valter-Campanato-AB

Het verhaal over het ontslag, meteen gevolgd door een nieuwe aanwerving van dezelfde persoon door president Bolsonaro, weerspiegelt de gebreken van de regering: patrimonialisme, het afwijken van de beloftes van de verkiezingscampagne, de bemoeienis van de zonen van de president in regeringsaffaires, en vooral de manier waarop Bolsonaro zonder enige ceremonie trouwe geallieerden aan de kant schuift om zijn eigen vel te redden tegenover de kiezers. Wat hij doet met stafchef Onyx Lorenzoni (foto boven), momenteel met vakantie, past in dat kader.

Vrijwel overal in de Braziliaanse media wordt vandaag bekend gemaakt dat de wederaanwerving van Vicente Santini herroepen werd door de president, ondanks dat hij eerder akkoord ging met het voorstel van zijn zonen om de man een ander postje te bezorgen waar hij R$ 380 minder zou verdienen, nauwelijks het vermelden waard. Santini, nummer twee na de stafchef, minister Onyx Lorenzoni, durfde het aan om een vliegtuig van de Braziliaanse luchtmacht (FAB) op te eisen om naar Davos te vliegen, vandaar verder naar New Delhi en later weer terug naar Brazilië. Dit irriteerde de president zodanig dat hij de woorden “immoreel” en “ontoelaatbaar” in de mond nam, en aankondigde dat hij Santini zou afdanken, niet zozeer omdat hij het vliegtuig opeiste (waar hij volgens de spelregels recht op had, als vervanger van de minister), maar wel omdat hij zich door slechts twee passagiers liet begeleiden (2 vrouwelijke ambtenaren) terwijl andere ministers gewoon een lijnvlucht namen voor hetzelfde parcours hetgeen veel goedkoper is.


SantiniBolsoIndia-Alan-Sant

De afdanking werd een feit maar Bolsonaro gokte op zijn geluk en wierf de sterk vernederde vriend van zijn familie weer aan in alle stilte, in een weinig zichtbare functie en een salaris dat bijna even hoog was als het vorige, denkend dat een en ander onder de radar zou blijven van de pers. Maar het manoeuver werd snel ontdekt en meteen bekend gemaakt met als gevolg een nieuwe tweet van Bolsonaro waarin hij de nieuwe aanwerving nietig verklaart zonder verdere uitleg.

Er waren diverse redenen voor de wederaanwerving, en geen enkele van die redenen heeft wat te maken met de bekwaamheden van de secretaris, zijn verdiensten of noodzakelijkheden. Het waren de zonen van Bolsonaro die papa overtuigden. De familie Santini is al jaren goed bevriend met de Bolsonaros. De broer van de secretaris, Tenente Santini, is raadslid in Campinas (SP) en zal in oktober opkomen als kandidaat burgemeester in die stad voor de nieuwe partij van de president, Aliança pelo Brasil. Daarnaast beschikt de familie Santini over een bewakingsbedrijf dat al jaren diensten verleent aan de familie Bolsonaro. It’s all in the family.

Door de aankondiging dat deze wederaanwerving ook geschrapt wordt, schuift de president de hete aardappel door naar Onyx Lorenzoni, dit door hem het departement PPI te ontnemen, het plan voor concessies en investeringen van de regering (waar Santini secretaris van was). Het PPI vormde eerder een compensatie omdat Lorenzoni ook al de zeggenschap verloor over de politieke articulatie van de regering. Met andere woorden, de belangrijkheid van de stafchef wordt alsmaar meer ondermijnd.

Bron

Foto: Valter Campanato - Agência Brasil / Alan Santos - PR

#BraziliëNieuwsOnline #Campinas #AliançaPeloBrasil #VicenteSantini #JairBolsonaro #OnyxLorenzoni #FAB

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page