top of page
  • Observer

Niets nieuws onder de zon

BolsoCharles

De reacties van de Brazilianen op de reis van president Bolsonaro en zijn (in vraag gestelde) gevolg zijn voor een groot deel gelijklopend en kunnen samengevat worden in enkele woorden. Twitter gebruikers komen ze veelvuldig tegen vandaag: “verhonha” en “sem vergonha” (schaamte en schaamteloos).

Bolsonaro profiteerde van de begrafenis van koningin Elizabeth II om stemmen te ronselen bij zijn landgenoten in Londen, een video opname te maken en om (opnieuw) het Braziliaanse kiessysteem aan te vallen.

Verrassing? Gelooft iemand – op 14 dagen van de eerste kiesronde – dat hij een gebaar van grootsheid stelt door naar Londen te vliegen om Brazilië te vertegenwoordigen op een dergelijke plechtigheid? Bolsonaro was op jacht naar beelden om een nederlaag in de eerste kiesronde te voorkomen. Hij profiteerde daarvan om campagne te voeren.


AntiBolsoGB

Net aangekomen op de Braziliaanse ambassade – in de wetenschap dat lokale aanhangers toegestroomd waren om hem te zien – verscheen hij op het balkon van de residentie en ronselde stemmen. Hij verwees naar gebruikelijke ideologische standpunten als de legalisering van abortus en drugs, en naar de afwijzing van de genderideologie, en bevestigde op een bepaald moment, tot groot afgrijzen van de aanwezige diplomaten en de internationale pers – niet de Braziliaanse pers want die is hij al gewoon: “Zo denkt de meerderheid van de Brazilianen erover. Ik was in Pernambuco en het onthaal was er simpelweg uitzonderlijk. Het is ondenkbaar dat wij niet zouden winnen in de eerste ronde”.

Van de meer dan 500 presidenten en staatsleiders die aanwezig waren in Londen, was hij de enige die er niet voor terug schrikte om politiek voordeel te halen uit de gelegenheid. Om zich te bevrijden van de verplichtingen om bepaalde protocols op te volgen, zoals het begroeten van koning Charles en een bezoek aan de stoffelijke resten van de overleden koningin, trok hij naar een benzinestation om aan te tonen hoeveel een liter benzine kost in Groot Brittannië.

Onmiddellijk nam hij er een video op en publiceerde die op de sociale media, zeggende dat de benzine goedkoper was in Brazilië dan in Engeland: “Dat is de inzet van de Braziliaanse regering die voor u werkt!”.

BolsoGaso

Een liter benzine in het land van de koningin kost tweemaal zoveel als in Brazilië. Bolsonaro vergat echter dat een minimumloon in Groot Brittannië zes keer hoger ligt dan in zijn eigen land.

Samen met first lady Michelle en dominee Silas Malafaia, die ervan droomt dat het kiessysteem in de elektronische stembussen faalt waardoor de verkiezingen zouden opschuiven, vond de president ook nog tijd om een exclusief interview toe te staan aan de zender SBT (Sistema Brasileiro de Televisão van de miljonair Silvio Santos), ook gekend onder de bijnaam “Sistema Bolsonarista de Televisão”.

Bolsonaro stond erop om te ontkennen dat hij naar Londen kwam om campagne te voeren, en viel – zonder bewijzen – het kiessysteem aan:

“Indien ik minder dan 60% van de stemmen haal, dan gebeurde er iets abnormaals, gezien Datapovo (een ironische verwijzing naar de Datafolha peilingen) die de grote aantallen weergeeft van de mensen die niet alleen aanwezig zijn op mijn evenementen, maar ook al diegenen die ons opwachten bij mijn aankomst en op weg naar de plaats van het evenement”.

De jongste Datafolha peiling, waarvan het resultaat vorige donderdag bekend werd, geeft 45% van de intentiestemmen aan Lula tegen 33% voor Bolsonaro; de vorige peiling, van Ipec, gaf 46% aan Lula en 31% aan Bolsonaro. De uitslag van het instituut Ipespe, eergisteren gepubliceerd: Lula 45%, Bolsonaro 35%. “Datapovo” is geen peilingsinstituut, maar wel nepnieuws.

Morgen geeft Bolsonaro een toespraak in New York, bij de opening van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, een nieuwe kans om Brazilië te beschamen. Voor de Brazilianen is er vooralsnog niets nieuws onder de zon.

Bron

Foto's: Twitter

#SBT #Ipespe #SilvioSantos #Datafolha #QueenElizabeth #Londen #Datapov #VerenigdeNaties #CharlesIII #JairBolsonaro #Ipec #SilasMalafaia #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page