top of page
  • Observer

Nieuw bankbriefje van R$ 200

200Meme1

De Centrale Bank van Brazilië kondigde de uitgave aan van een nieuw bankbriefje van R$ 200. Een veroordeelde ‘doleiro’ (illegale wisselagent) van het Lava Jato onderzoek zei hierover: “Dat is al veel makkelijker om mee te dragen”, en daar heeft hij geen ongelijk in. Het leven van Rodrigo Rocha Loures (voormalige volksvertegenwoordiger) zou gemakkelijker geweest zijn toen hij destijds een koffer met een half miljoen reais (smeergeld) kreeg van Joesley Batista, en minder opvallend met een kleinere koffer. Dit geldt ook voor ex-minister Geddel Vieira Lima die 51 miljoen bewaarde in een “bunker”, een gehuurd appartement in Salvador. Het opgeroepen personeel van de bank had toen een ganse dag nodig om het geld te tellen. Hoe het ook zij, de Raad van de Nationale Munt (Conselho Monetário Nacional) keurde gisteren de uitgave goed van nieuwe banknoten van R$ 200. Het dier dat uitgekozen werd om afgebeeld te worden op het nieuwe bankbriefje, is een “Lobo Guará” (manenwolf). Vindingrijke Brazilianen waren er als de kippen bij om allerlei memes te publiceren via de sociale media, u ziet er enkele hieronder en bovenaan.


LoboGuara

Volgens de Banco Central zullen er dit jaar nog 450 miljoen banknoten gedrukt worden, een totale waarde van 90 miljard reais, goed nieuws voor het “Casa da Moeda” dat de jongste jaren veel verlies leed. Vorig jaar factureerde dat instituut 1,16 miljard door het drukken van munten, bankbriefjes, paspoorten en zegels, maar het verlies liep op tot R$ 93 miljoen. De regering Bolsonaro wilde zelfs hun monopolie ontnemen om de kosten te drukken. Er kwam een ‘medida provisória’ (voorlopige regel), maar die liep vast in het Parlement.

200Meme3
200Meme6

Het besluit om een nieuwe munt te lanceren, gaat in tegen de praktijken in vele andere landen. In de Europese Unie, waar briefjes van € 500 circuleren, gaat de discussie over de waardes van de bankbriefjes vooral over de strijd tegen corruptie. Zoveel te hoger de waarde, zoveel gemakkelijker het transport en de verrichtingen van waardes. Op een moment van een pandemie, waarbij de Centrale Bank zou moeten focussen op de strijd tegen de economische crisis, wordt tijd verloren door een actie op te starten die geen economische voordelen brengt, en die enkel de zaken vergemakkelijkt voor de georganiseerde misdaad. En dat is trouwens niet de enige bezorgdheid in een land waar corruptie zoveel schade veroorzaakt.

200Meme5

Anderzijds worden de kosten om papieren geld te drukken verminderd, alsmede die van het transport. Echter, in een samenleving die alsmaar meer gedigitaliseerd wordt, een onherroepelijke tendens, heeft het initiatief van de Centrale Bank en andere overheidsinstanties, zoals het ministerie van Economische Zaken, gewoon geen zin. De Centrale Bank voorspelde zelf in 2016 dat het witwassen van geld jaarlijks oploopt tot 6 miljard, een waarde die driemaal hoger is dan datgene wat het Lava Jato proces kon recupereren in haar zesjarig bestaan. De drugshandel, witteboordencriminelen en milities zullen dankbaar zijn voor de verlaging van de transportkosten.

200Meme4

Volgens de gegevens van de Centrale Bank is er nu 8,3 miljard aan bankbriefjes in omloop. Ongeveer 1,7 miljard hiervan zijn briefjes van R$ 100. Het volume aan bankbiljetten steeg in vergelijk met vorig jaar toen er 6 miljard in omloop was. Een reeds verouderde peiling uit 2018 wees uit dat 60% van de Brazilianen cash geld gebruikte om betalingen uit te voeren. In die tijd werd 30% van de lonen nog uitbetaald in cash. Het is inmiddels wel duidelijk dat de pandemie dit beeld grondig wijzigde, niet in het minst in groeilanden.

Bron

Foto's: YouTube / Twitter / Wikimedia Commons

#GeddelVieiraLima #BraziliëNieuwsOnline #JoesleyBatista #BancoCentral #CasadaMoeda #EU #ConselhoMonetárioNacional #RodrigoRochaLoures

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page