top of page
  • Observer

Nieuw dieptepunt

Paz

Veel vrolijk nieuws vanuit Brazilië valt er niet te melden, integendeel, alles wijst erop dat het land een nieuw dieptepunt bereikte. De rampzalige toestand in de stad Manaus, de toegangspoort tot het regenwoud, is inmiddels al bekend in gans de wereld. Griezelverhalen over verstikkende zieken in de bomvolle hospitalen, door het gebrek aan zuurstof, worden door alle media gebracht, inclusief getuigenissen van wenende mensen uit de gezondheidszorg die het niet meer aankunnen.

Ondertussen moeten de Brazilianen vernemen dat een toeleveringsbedrijf 33 cilinders met zuurstof wegstopte om er meer voor te kunnen aanrekenen. Buurland Venezuela snelt te hulp en stuurt zuurstof naar Manaus, een flinke vernedering voor Bolsonaro. Zijn negationistische aanhang stopt zich inmiddels weg op de app Telegram. De vaccinatie van de Braziliaanse bevolking werd inmiddels aangekondigd: indien het goed is kan de belofte van D-day 20 januari waargemaakt worden. Ondertussen wordt er al lang geprikt in meer dan 50 andere landen.


Embraer-KC390

Zorgminister Pazuello (foto boven) verklaarde gisteren dat het leger over onvoldoende vliegtuigen beschikte om zuurstof aan te voeren vanuit andere deelstaten. Inmiddels werd een van de grootste vrachtvliegtuigen waar de luchtmacht over beschikt, een Embraer KC-390, naar de Verenigde Staten (Louisiana) gestuurd voor een training. Het toestel kan 26 ton vervoeren.


Azul-Vac

Er staat wel een vliegtuig klaar om te vertrekken naar Indië om er 2 miljoen dosissen vaccin (AstraZeneca/Oxford) op te halen die vanaf 20 januari kunnen gebruikt worden. De krant “Hindustan Times” wist te melden dat het wellicht nog wat te vroeg is om vaccins te leveren aan andere landen.

President Bolsonaro gaf gisteren zijn gebruikelijke ‘live’ via de sociale media, met minister Pazuello aan zijn zijde. Hij uitte er opnieuw zijn twijfels over de in aantocht zijnde vaccins en drong weer aan op het gebruik van chloroquine. Gedurende de uitzending ging Pazuello zover om zijn twijfels te uiten over de efficiëntie van een mondmasker en het sociale isolement, maar suggereerde wel dat werken, een gezonde voeding en “zich gewoon goed in zijn vel voelen”, de immuniteit tegen de ziekte verhoogt. Bolsonaro manifesteerde geen solidariteit met de covid-19 slachtoffers in Manaus. Het duurde 20 minuten vooraleer hij het onderwerp ter sprake bracht en vroeg aan Pazuello om uitleg te geven. Over zijn minister zei hij: “Met alle respect voor velen in Brazilië, maar je zal moeilijk een betere beheerder vinden voor het ministerie van Gezondheid. Begin deze week was hij in Manaus. Hij gaat om het even welk tijdstip en lost de zaken op. Hij neemt contact op met de luchtmacht, de minister van Landsverdediging en zegt: Ik heb zoveel vliegtuigen nodig om zuurstof te brengen naar Manaus”.

Niet alle Brazilianen zullen het eens zijn met zijn visie, op zijn minst.

De pandemie bereikt ook nieuwe pieken in andere deelstaten. De situatie is alarmerend met een algemene stijging van het aantal besmettingen en overlijdens met 42%. Wie overweegt om naar Brazilië te reizen, kan dat beter uitstellen. Het VK verbiedt op dit moment alle vluchten uit Zuid-Amerika. Vicepresident Hamilton Mourão concludeert dat het opleggen van discipline niet werkt in Brazilië. Daar heeft hij geen ongelijk in. Dat kon vastgesteld worden tijdens de eindejaarsperiode waar velen op reis gingen en feest vierden, uiteindelijk eindigend in de huidige nieuwe pieken (hoger dan tijdens de eerste golf) waarbij verscheidene deelstaten aankijken tegen een totale verzadiging van het aantal IC-bedden. Slechts 1 staat (Acre) ziet zijn cijfers dalen; alle andere kleuren rood of geel.

Ford

Brazilië begon de week al met slecht nieuws: autofabrikant Ford liet maandag weten dat ze hun fabrieken in het land sluiten, na meer dan 100 jaren productie. Het gaat om de productie eenheden in Camaçari (Bahia), Taubaté (São Paulo) en Horizonte (Ceará). De fabriek in São Bernardo do Campo (SP) ging al dicht in 2019. De verkoop van voertuigen en de technische assistentie blijven doorgaan. Het lot van meer dan 6.000 werknemers en de infrastructuur van de drie fabrieken is nog niet bekend.

Ford-Brasil

Het gaat meer precies om 6.171 werknemers. Ford wist 2020 af te sluiten als vijfde in de ranglijst van de verkoop in Brazilië, met 7,14% van de nationale markt.

De verkoop wordt verdergezet met voertuigen die gemonteerd worden in buurlanden Argentinië en Uruguay. In Brazilië zullen enkel de testbanen en administratieve zetel behouden blijven, en het centrum voor ontwikkeling van producten in de staat Bahia. De modellen EcoSport, Ka en Troller T4 verdwijnen uit de verkoopslijn. Er zijn nog een aantal eenheden beschikbaar en de verkoop daarvan gaat verder zolang de voorraad strekt. Voortaan zullen in Brazilië de modellen Transit, Ranger, Bronco en Mustang Mach 1 aangeboden worden.

KaEcoTrol

Volgens Ford past de sluiting van hun Braziliaanse fabrieken in het proces van een globale herstructurering. Uiteraard speelt de pandemie en de rampzalige gevolgen hiervan in de verkoop, een grote rol in dit alles. Volgens Ford maakt het bedrijf echter al verliezen in Zuid-Amerika sinds 2013.

Er kwamen, uiteraard, veel negatieve reacties op het besluit van de fabrikant, niet in het minst uit de getroffen regio’s. Aftredende Kamervoorzitter Rodrigo Maia gooide nog wat hete politieke olie op het vuur: “De sluiting van Ford is een demonstratie van gebrek aan geloofwaardigheid, duidelijke spelregels, rechtszekerheid en een rationeel belastingstelsel van de Braziliaanse regering. Het systeem, dat van Brazilië een gekkenhuis maakte in de voorbije jaren, heeft een directe impact op de productiviteit van de bedrijven. Ik hoop dat de beslissing van Ford een waarschuwing betekent voor de regering en het parlement opdat we kunnen doorgaan met de modernisering van de staat en de rechtszekerheid voor kapitaal in Brazilië”.

Banco do Brasil

De overheidsbank Banco do Brasil deed nog een schepje bovenop het slechte nieuws van de aangekondigde sluiting van de Ford fabrieken. Een reorganisatie die de financiële instelling meer efficiënt moet maken, zorgt ervoor dat 112 agentschappen gesloten worden waarbij in totaal 5.000 mensen hun baan verliezen. De aangekondigde maatregelen zouden nog in het eerste semester van dit jaar uitgevoerd worden en enkel al dit jaar voor een besparing zorgen van R$ 353 miljoen. Tot en met 2025 zou er R$ 2,7 miljard bespaard worden.

De twee voornaamste figuren in de regering op economisch vlak, minister Paulo Guedes en Roberto Campos Neto, de baas van de Centrale Bank, doen hun best om het ontslag van de president van de Banco do Brasil, André Brandão, te voorkomen. Het is president Bolsonaro die aandringt op dit ontslag. De reden? Dat leest u in de vorige paragraaf. Bolsonaro is flink geïrriteerd omdat hij hierdoor gezichtsverlies lijdt. Guedes probeert het vuur te blussen omdat hij volmondig achter de bijl staat waarmee ingehakt wordt op de overheidsinstelling.

Lief zijn voor elkaar

Te midden van het dispuut voor het commando over de Kamer van volksvertegenwoordigers en de heisa rondom het vaccin tegen covid-19 gebruikte Kamervoorzitter Rodrigo Maia (DEM) vorige zaterdag de sociale media om president Bolsonaro uit te schelden als “lafaard”. Daarnaast gaf hij de president ook de schuld voor de nu al meer dan 200.000 covid-19 doden. Via de column Painel (Folha de São Paulo) zei Maia dat het niet langer kan aanvaard worden “dat er een zorgminister is die niets begrijpt van de gezondheidszorg, samen met een onverantwoordelijke president die het virus ontkent”.

BolsoRodrigo

Maia gaf weerwoord op de kritieken van Arthur Lira (PP) die kandidaat is om Maia op te volgen, een keuze van president Bolsonaro. De kandidaat van Maia en zijn groep is Baleia Rossi (MDB): “De kandidaat van Bolsonaro past alsmaar meer dezelfde praktijken toe als zijn chef. Het is daarom dat ik hem ‘Bolsolira” begin te noemen”, zo liet Maia weten.

Lira zei namelijk dat Maia de Kamer van volksvertegenwoordiger leidt vanuit een “persoonlijke” zienswijze, en dat de kandidatuur van Baleia “opgelegd” werd.

De beschuldiging aan het adres van Bolsonaro dat hij een “lafaard” is, kwam er na een bericht van de column Radar (Veja) waarin te lezen stond dat de president zorgminister Pazuello verantwoordelijk stelde voor het verlies van populariteit van de regering, en voor de vertragingen van de vaccinatie tegen covid-19.

Kort daarna manifesteerde Maia zich opnieuw en schreef: “Bolsonaro: 200.000 doden. U bent schuldig”.

De president weigerde om commentaar te geven toen hem daarom gevraagd werd door José Luiz Datena (Bandeirantes): “Ik ga niks zeggen Datena. Ik geef hier aan niemand een podium”.

Ook Maia werd opgebeld door Datena: “Ja ik zeg dat hij een lafaard is. Wie ministers benoemt en de politiek bepaalt, is de president. Als een minister fouten maakt, dan maakte de president een fout. Wanneer die de verantwoordelijkheid doorschuift naar de minister, dan is dat een teken van lafheid”, aldus Maia.

Het conflict tussen beiden escaleerde sinds vorige week. Bolsonaro verweet Maia dat hij toenadering zocht tot de arbeiderspartij PT om zijn kandidaat Baleia Rossi te steunen, en herinnerde eraan dat Maia destijds stemde voor de afzetting van Dilma Rousseff.

Bronnen: G1 – Jornal do Brasil – Exame – Estadão – Folha de São Paulo

Foto's: Wikimedia Commons / Ford Brasil / Carolina Antunes - PR / Fotos Públicas - Tony Winston - MS / Alan Santos - PR

#EduardoPazuello #Oxford #AstraZeneca #HamiltonMourão #RobertoCamposNeto #AndréBrandão #Venezuela #BancodoBrasil #Horizonte #EmbraerKC390 #JairBolsonaro #PauloGuedes #Azul #Coronavirus #COVID19 #Telegram #Camaçari #Bandeirantes #RodrigoMaia #BaleiaRossi #ArthurLira #DilmaRousseff #Radar #BRNieuws #Veja #Ford #Taubaté #JoséLuizDatena

1 weergave0 opmerkingen
bottom of page