top of page
  • Observer

Nieuwe aanval op het milieu

Restinga

Vorige maandag, 28 september, kwam er onverwacht een besluit van milieuminister Ricardo Salles dat eigelijk neerkwam op een aanval tegen de nationale raad voor het milieu Conama (Conselho Nacional do Meio Ambiente). Onverwacht is eigenlijk niet juist. De minister maakte eerder al duidelijk (op de ministeriële vergadering van 22 april) dat hij er maatregelen wilde doordrukken, profiterend van de algemene aandacht voor de pandemie, die meer passen in het beleid van een regering die voorrang geeft aan het liberale economiebeleid van Paulo Guedes, ook al zijn die ongunstig voor het milieu dat Salles eigenlijk hoort te verdedigen.

ManguezalBPB

De wijzigingen komen erop neer dat de regels voor restingas (Restinga is een type habitat dat bestaat uit tropisch loofbos op schoorwallen die voorkomen in het oosten van Brazilië) en mangroves aanzienlijk worden versoepeld, ten voordele van de landbouw en de immobiliënsector. Het is nu al duidelijk dat dergelijke kostbare gebieden, eens verwoest om de honger van de mens naar landbouwproducten en een verblijf in een comfortabel resort aan de kust met uitzicht op de oceaan te stillen, nooit meer in hun oorspronkelijke staat kunnen worden hersteld.


SallesBolso

Het is trouwens al lang geen geheim meer dat president Bolsonaro de parameters van het kostbare ecologische gebied Tamoios, in de baai van Ilha Grande – Angra dos Reis zou willen wijzigen, dit om de toeristische sector te bevoordelen. Het gebied staat nu bekend als het “Braziliaanse Cancún”. Bolsonaro is de eigenaar van een villa in de regio. In 2012, toen hij nog volksvertegenwoordiger was, werd hij er betrapt op vissen in verboden wateren, en kreeg een boete van R$ 10.000 opgelegd door een inspecteur van Ibama (milieu controle orgaan). Een jaar later diende Bolsonaro een wetsvoorstel in om alle inspecteurs van Ibama en ICMBio (Instituto Chico Mendes de Conservação da Biodiversidade) te ontwapenen. Nadat hij president werd, zorgde hij ervoor dat de inspecteur die hem destijds de boete oplegde, ontslagen werd.

Restinga3

Nadat Salles vorige maandag vier verschillende resoluties wijzigde omtrent de bescherming van restingas en mangroves, werd er dinsdag ingegrepen door een rechter in Rio de Janeiro die het besluit ongeldig verklaarde. De regering ging echter meteen in beroep waarop ‘desembargador’ Marcelo Pereira da Silva van de rechtbank in 2de aanleg het besluit van de rechter weer omkeerde. Volgens de magistraat werden de beslissingen van de minister op een democratische manier genomen. Hij vindt ook dat er geen enkele reden is om aan te nemen dat de resoluties schade zouden toebrengen aan het milieu.

STF

Rechter Rosa Weber van het hooggerechtshof Supremo Tribunal Federal vaardigde inmiddels een bevel uit, gericht aan minister Salles, dat hem verplicht om binnen 48 uur uitleg te verschaffen over de wijzigingen van de regels voor restingas en mangroves.

Wordt vervolgd, al dan niet in het nadeel van de natuur.

Bron

Foto's: Antonio Cruz - Agência Brasil / BRNieuws / Wikimedia Commons

#Tamoios #RicardoSalles #IlhaGrande #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #AngradosReis #ICMBio #RosaWeber #STF #Ibama #Conama

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page