top of page
  • Observer

Nieuwe hoop voor links: Gomes ontmoet Lula

GomesLulaSantana

Ex-president Lula en voormalig gouverneur Ciro Gomes (PDT) ontmoetten elkaar in het geheim op het hoofdkantoor van het Lula instituut in São Paulo, in het begin van de maand september. Het nieuws werd vandaag pas bekend door een bericht in de krant O Globo. Beiden sloten er een wapenstilstand met het oog op de verkiezingen van 2022.

De relatie tussen Lula en Gomes bleef erg wankel sinds de verkiezingen van 2018, bij de tweede kiesronde toen het dispuut werd uitgevochten door Fernando Haddad en Jair Bolsonaro. Gomes keerde zijn rug en trok naar Frankrijk nadat hij verloor in de eerste ronde, in plaats van de PT te ondersteunen.

Lula en Gomes spraken over de formatie van een gezamenlijk front van links om de confrontatie aan te gaan met Bolsonaro in 2022, die zal proberen om opnieuw te worden verkozen. De ontmoeting werd bemiddeld door Camilo Santana (PT), de gouverneur van de deelstaat Ceará, die in zijn staat samenwerkt met de broers Ciro en Cid Gomes.

Uiteraard mikken beide linkse leiders op het gebrek aan competentie van de regering Bolsonaro om het hoofd te bieden tegen de pandemie en de daarmee gepaard gaande economische ramp, uitmondend in een verhoging van de werkloosheid en de aangroei van de honger in Brazilië.

Volgens bronnen aan beide zijden, de PT en de PDT, sprak Ciro Gomes over hoe hij zich gekwetst voelde door Lula en de PT in het verleden, terwijl Lula het had over de vele aanvallen die Gomes sinds toen tegen hem lanceerde. Ciro Gomes was minister van Nationale Integratie tijdens de eerste ambtstermijn van Lula (van 2003 tot 2006).

Volgens getuigen omhelsden beiden elkaar aan het einde van de samenkomst met de belofte dat ze nooit meer afzonderlijk zouden deelnemen aan verkiezingen.

De journalist Ricardo Cappelli, een van de linkse ideologen van Brazilië en van de partij PCdoB, reageerde enthousiast op de samenkomst: “Er is hoop. De ontmoeting van deze historische en fundamentele figuren is beslissend. Dit is de kern waarop een basis kan gebouwd worden om Bolsonaro te verslaan. Niets, absoluut niets kan nu de toekomst van Brazilië en de Brazilianen tegenhouden”, zo zei hij.

Bolsonaro reageerde tot nog toe niet op het nieuws, maar het is niet onwaarschijnlijk dat hij zich vanaf nu wat ongemakkelijker gaat voelen.

Foto boven: v.l.n.r. Ciro Gomes, Lula en Camilo Santana

Bron

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert - Instituto Lula

#CiroGomes #SãoPaulo #Ceará #FernandoHaddad #PDT #CamiloSantana #JairBolsonaro #PT #RicardoCappelli #PCdoB #CidGomes #Lula #InstitutoLula #OGlobo #BRNieuws

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page