top of page
  • Observer

Nieuwe presidentiële blunder?

Bolso-Eduardo

President Bolsonaro maakte gisteren bekend dat hij van plan is om “Zero Três” (zoon en volksvertegenwoordiger Eduardo) te benoemen als ambassadeur in de Verenigde Staten. In een interview loofde hij de kwaliteiten van zijn nakomeling, volgens hem voldoende om de functie te kunnen uitvoeren: “Hij is bevriend met de zonen van Donald Trump, spreekt Spaans en Engels, en heeft ervaring op wereldvlak. Hij zou de juiste persoon kunnen zijn voor dit ambt en zal heel zeker voldoen aan alle vereisten”.

Het is nu al zo goed als zeker dat de aanstelling van een familielid in eerste graad voor een dergelijk ambt zal beschouwd worden als nepotisme. Senator Randolfe Rodrigues (Rede) kondigde nu al aan dat de oppositie naar het gerecht zal stappen: “Het is absurd om dit zelfs maar te overwegen! Bolsonaro wil de regering omvormen tot zijn privé achtertuin, een verlenging van zijn eigen familie. Het is nog nooit gebeurd in de Braziliaanse geschiedenis, sinds de uitroeping van de republiek, dat een president zijn eigen zoon aanduidt voor een ambassade in het buitenland”.

Bovendien beschikt het Ministerie van Buitenlandse Zaken over voldoende goed opgeleide kandidaten voor het invullen van het ambt. Verder is het ook zo dat Eduardo Bolsonaro verkozen werd als volksvertegenwoordiger door 1,8 miljoen kiezers (in São Paulo). Door de aanstelling zal hij die kiezers de rug moeten toekeren en zal zijn ambt in de Kamer overgenomen worden door de eerste opvolger, Sattin Rodrigues (PSL). Rodrigues haalde 25.900 stemmen, vrijwel niets in vergelijking met het aantal mensen dat op Eduardo stemde.

De post van ambassadeur is beschikbaar sinds april van dit jaar toen de president de ervaren diplomaat Sergio Amaral de laan uitstuurde, zonder enige aanwijsbare reden. Een vervanger moet het juiste diploma bezitten, zowel op diplomatisch, economisch als op administratief vlak, en dat vereist vele jaren vorming die niet kunnen vervangen worden door een vriendschap met de zonen van Donald Trump, en het beheersen van Spaans en Engels.


Eduardo-Bolso

Eduardo Bolsonaro zal eerst een ondervraging moeten ondergaan in de Senaat, voor de commissie van buitenlandse zaken. Indien deze commissie zijn aanstelling goedkeurt, dan volgt er een stemming door de voltallige Senaat. De senatoren zijn meestal tamelijk minzaam, maar de president besloot de parlementairen wat aan te porren m.b.t. de aanstelling van zijn nakomeling, en dat zou wel eens kunnen uitlopen op een nieuwe blunder. Ideologie combineert namelijk niet met diplomatie, en dat is bijzonder relevant, zeker in een land als de USA waar pragmatisme belangrijk is. President Trump wordt nu al afgewezen door een groot deel van de Amerikanen. Wat zal er gebeuren indien Trump volgend jaar er niet in slaagt om herverkozen te worden?

Bronnen: Estadão – O Globo- G1 – UOL Notícias

Foto's: Paola De Orte - Marcelo Camargo / Agência Brasil

#Rede #PSL #BraziliëNieuwsOnline #DonaldTrump #JairBolsonaro #EduardoBolsonaro #RandolfeRodrigues

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page