top of page
  • Observer

Niks beters te doen mannen?

Bolso-Celular

In een nota, vanmorgen uitgegeven door het ministerie van justitie, staat te lezen dat de telefoons, gebruikt door president Bolsonaro, eveneens het doelwit vormden van de groep hackers die eergisteren opgepakt werden, via de operatie Spoofing. Omwille van de nationale veiligheid werd de president hiervan ingelicht, zo luidt het.

Twee uur later liet Bolsonaro weten dat hij niet bezorgd was voor het eventueel uitlekken van privé gesprekken, en dat de hackers tijd verloren met hem: “Omdat ik een kapitein ben van het leger, ben ik altijd voorzichtig. Strategische informatie wordt nooit doorgegeven via telefoon. Ik ben dus niet bezorgd dat er iets uitlekte via mijn telefoon, zelfs geen klein beetje. Er is hoegenaamd niets wat mij zou kunnen benadelen. Ze verloren hun tijd met mij”, zo verklaarde hij.

Vier mensen werden eergisteren opgepakt door de federale politie, ervan verdacht om de telefoons van autoriteiten zoals voormalige rechter Sérgio Moro en procureur Deltan Dallagnol te hacken, beiden sleutelfiguren in het Lava Jato onderzoek.

De federale politie gaf gisteren uitleg en zei dat de veronderstelde hackers in het totaal ongeveer 1.000 telefoons binnendrongen, en dat het ging om fraudeurs die bankrekeningen plunderen van nietsvermoedende gebruikers. De onderzoekers lieten weten dat er sterke aanwijzingen bestaan dat ook de telefoon van minister van economie Paulo Guedes gehackt werd.

De opgepakte verdachten zijn Danilo Cristiano Marques, Gustavo Henrique Elias Santos, Suelen Priscila de Oliveira en Walter Delgatti Neto. Volgens de advocaat van Elias Santos zou Delgatti Neto tegen zijn client gezegd hebben dat het in de bedoeling lag om de gehackte boodschappen in de telefoon van Sérgio Moro, te verkopen aan de arbeiderspartij PT.

Een bron, verbonden aan deze affaire en vroeg om anoniem te blijven, bevestigde dat Delgatti Neto toegaf dat hij de telefoon van Deltan Dallagnol binnendrong en de gegevens kopieerde. Het onderzoek betreffende deze procureur is gescheiden van deze arrestaties en wordt afgehandeld door de federale politie van Paraná.

Minister van justitie Sérgio Moro reageerde triomfantelijk en zei dat de website The Intercept zijn informatie behaalde via criminelen. De verantwoordelijken van de website lieten weten dat ze geen commentaar zullen geven op de aanhoudingen. Tot op dit moment werd eender welke relatie tussen de aangehouden personen en de gepubliceerde boodschappen bij The Intercept, noch bevestigd, noch ontkend door de autoriteiten.

Rechter Vallisney de Souza Oliveira zegt dat er sterke aanwijzingen zijn dat de groep gearresteerden deel uitmaken van een bende die als doel had om misdaden te plegen, en om zich te verenigen om boodschappen via de app Telegram, uitgewisseld tussen diverse autoriteiten in Brazilië, te hacken. Naast Sérgio Moro gaat het ook om ‘desembargador’ Abel Gomes, rechter Flávio Lucas (Rio de Janeiro) en om de politie chefs Paulo Rafael Fernandes en Flávio Reis in São Paulo.

Een ander opvallend feit is dat de bankrekeningen van de verdachten Gustavo en Suelen vrij grote financiële verrichtingen vertoonden die absoluut niet overeenkomen met hun inkomen, zoals aangegeven bij de fiscus. Bij Gustavo gaat het om een som van R$ 424.000, tussen april en juni van 2018, en dat met een maandelijks inkomen van bijna R$ 3.000. Op de rekening van Suelen, echtgenote van Gustavo, gaat het om R$ 203.000, tussen maart en mei van dit jaar. Haar maandelijks inkomen bedraagt iets meer dan R$. 2.000.

Bron

Foto: Isac Nóbrega - PR

#DeltanDallagnol #BraziliëNieuwsOnline #Spoofing #LavaJato #JairBolsonaro #PauloGuedes #TheIntercept #PT #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page