top of page
  • Observer

Nog een nachtje slapen Haddad

Haddad-Curitiba

Ex-president Lula schreef een brief die vandaag nog zou voorgelezen worden aan PT-militanten in São Paulo. In die brief wordt niet gerept over de kandidatuur van de PT voor het presidentschap.

De bevestiging dat Fernando Haddad het officieel zal overnemen van Lula, is voorzien voor dinsdag, in Curitiba. Het enige mogelijke scenario dat deze aanduiding kan opschuiven, is een beslissing van het STF dat de limiet hiervoor opgeschoven wordt tot 17 september, een onwaarschijnlijke beslissing, zo oordelen de partijbonzen.

Er vindt vandaag een evenement plaats in São Paulo om de kandidatuur van Luiz Marinho (PT) als gouverneur van de deelstaat te promoten, in het theater Tuca. Haddad werd hierbij verwacht, maar hij bevindt zich nog steeds in Curitiba waar hij contact blijft houden met de opgesloten president (foto boven).

Het campagne team verwacht geen succes m.b.t. het ingediende beroep opdat Lula kandidaat zou kunnen blijven, ondanks een nieuwe aanbeveling van het comité voor mensenrechten van de Verenigde Naties. Het uiteindelijke besluit om het licht op groen te zetten voor Haddad, gaat enkel en alleen van Lula uit.

Het mensenrechtencomité van de VN stuurde de nieuwe aanbeveling vandaag. Er staat te lezen dat Brazilië de verplichting heeft om de politieke rechten van de ex-president te waarborgen. Het bericht werd ondertekend door de leden Sarah Cleveland en Olivier de Frouville, experten van de raad.

De Braziliaanse regering maakte vanaf het begin duidelijk dat zij de aanbeveling van het comité louter als dusdanig beschouwen, zonder enige verplichting om ze daadwerkelijk uit te voeren.

Het comité, gevormd door 18 onafhankelijke experten, zegt niets over de eventuele schuld van de ex-president. Dat aspect zal pas in 2019 aan bod komen. Ze maakten wel duidelijk dat de voorzorgsmaatregelen permanent geldig blijven, tot als de zaak volledig beoordeeld wordt.

De eerste aanbeveling van de raad van de VN, uitgegeven in augustus, ging net daarom: het vrijwaren van Lula’s politieke rechten tot na de allerlaatste beoordeling door het hoogste gerechtshof, het Supremo Tribunal Federal. De 18 onafhankelijke leden van het orgaan gingen echter niet in op het verzoek tot vrijlating van Lula.

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert

#VN #LuizMarinho #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #Curitiba #PT #Lula

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page