top of page
  • Observer

Nog wat geduld a.u.b.

Dias-Toffoli

Minister Dias Toffoli (foto), een van de elf rechters van het opperste gerechtshof STF, maakte bekend dat hij binnenkort, meer bepaald op 27 maart, de actie met betrekking tot het recht op bevoorrechte rechtspraak zal vrijgeven. Waar gaat dat precies over?

Deze bevoorrechte rechtspraak, in het Portugees ‘foro priviligiado’, is het recht dat toegekend wordt aan o.m. de president van de republiek, ministers, senatoren en volksvertegenwoordigers om (enkel) beoordeeld te worden door het hoogste gerechtshof, het zogenaamde Supremo Tribunal Federal.

Er is erg veel kritiek ontstaan over dit privilege, niet in het minst na het losbreken van het gigantische corruptieschandaal dat door het Lava Jato onderzoek werd blootgelegd. Politici ontsnapten op deze manier aan een snelle rechtspraak en moesten eerst worden ontzet uit hun functie vooraleer ze door een gewone gerechterlijke instantie konden beoordeeld worden. Dit was o.m. het geval voor ex-kamervoorzitter Eduardo Cunha. Zo een ontzetting gebeurt niet gemakkelijk: het gaat immers om een ‘collega’ en wat er vandaag met een collega gebeurt, kan morgen met een andere collega gebeuren. Met andere woorden, de politiek bepaalt het spel in dergelijke gevallen. Indien het toch tot een vervolging komt door het STF, dan kan de beklaagde erop aan dat het allemaal lang gaat aanslepen. Bovendien worden de rechters van het STF aangeduid door de president. Van het huidige ‘plenario’ werden zes van de elf rechters aangeduid door ex-presidenten Lula en Dilma Rousseff, ook hier weer politieke invloeden.

Vorig jaar besloot het STF de spelregels van het ‘foro priviligiado’ te herzien. Een meerderheid van de rechters stemde voor een inperking van het privilege, maar die uitslag werd op de lange baan geschoven door ‘pedidos de vista’ (meer tijd om het proces te analyseren). Wanneer een rechter een ‘pedido de vista’ indient, dan valt het ganse proces stil totdat de edelachtbare magistraat de zaak weer vrijgeeft voor verdere beoordeling. Hij of zij mag die analyse zo lang rekken als hij/zij dat nodig vindt. Minister Toffoli vroeg een ‘pedido de vista’ aan in november van vorig jaar en geeft die nu, bijna 5 maanden later, weer vrij. Deze vrijgave betekent niet dat het oordeel meteen verder gezet wordt. De voorzitter van het hof, Cármen Lúcia, moet dit eerst weer op het programma van beoordelingen plaatsen. Aangezien het programma voor de maand april volledig bepaald is, zal deze zaak ten vroegste in de maand mei kunnen hernomen worden door de elf ministers.

Naast minister Toffoli ontbreken nog de stemmen van zijn collega’s Ricardo Lewandowsky en Gilmar Mendes. Ook zij kunnen een ‘pedido de vista’ indienen.

M.a.w. de Brazilianen zullen nog wat geduld moeten oefenen.

Foto: Fotos Públicas - Fellipe Sampaio - SCO - STF

#BraziliëNieuwsOnline #RicardoLewandowsky #GilmarMendes #DiasToffoli #Lula #CarmenLúcia #ForoPriviligiado #STF #DilmaRousseff

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page