top of page
  • Observer

Nood aan gezond verstand

Greve-Par

Volgens de krant Folha de São Paulo is de regering Temer erg bezorgd voor de reacties van de militairen die ingezet werden bij de protesten van de vrachtwagensector op de Braziliaanse wegen, voornamelijk omwille van de mogelijkheid dat zij enige sympathie of begrip zouden kunnen opbrengen voor de stakers. Een en ander wordt als onwaarschijnlijk beschouwd in hogere kringen van het commando van de strijdkrachten die een mogelijke coup of militaire tussenkomst afwijzen, zeggende dat niemand praat over een dergelijke mogelijkheid.

De vrees bestaat echter dat er zich een zekere ontevredenheid bij de troepen zou kunnen verspreiden, terwijl zij verplicht worden om de orde te handhaven. De regering beschouwt de geruchten dat de ingezette militairen de houding van de manifestanten zouden kunnen steunen, dan ook als reëel. Naast die mogelijke dreiging bestaat ook het risico dat soldaten een confrontatie zouden weigeren, wat fataal zou zijn voor de toch al erg zwakke regering.

Deze evaluatie wordt afgezwakt door enkele hogere en meer ervaren officieren van de strijdkrachten. Een van hen zei dat het grootste probleem op dit moment bestaat in de verspreiding van allerlei geruchten en fake news via Whatsapp groepen. Hij maakte melding van twee video’s waarin vermeende activisten in een nep-uniform, de demonstranten steunden.

Acties van familieleden van stakers, zoals voor de poorten van kazernes in Minas Gerais en Rio Grande do Sul, vragend om een militaire interventie, worden nauwkeurig in de gaten gehouden. Dergelijke interventie is voorzien in artikel 142 van de grondwet, om de wet en orde te handhaven indien nodig, maar is expliciet gebonden aan de voorafgaandelijke goedkeuring van de president van de republiek.

Zelfs onder de manifestanten bestaat er geen goedkeuring voor een dergelijke stap. José da Fonseca Lopes, leider van Abcam, een van de belangrijkste bonden van de sector: “Het is niet onze beweging, noch onze vrachtwagenbestuurders, die om een militaire interventie vragen. Wie met ons onderhandelt is de president van de republiek. Vragen om een tussenkomst van de militairen demoraliseert de goede vrachtwagenbestuurder”, aldus de vakbondsleider.

De militairen hebben eerder al hun twijfels geuit over hun tussenkomst in Rio de Janeiro, om er de publieke veiligheid te handhaven.

De spanning zal niet afnemen in Brasília, niet in het minst in het vooruitzicht dat ook de arbeiders in de petroleumsector het werk gaan neerleggen voor 72 uur, vanaf woensdag om middernacht, op die manier eigenlijk de acties van de vrachtwagensector voortzettend.

In 1995 slaagde de regering van Fernando Henrique Cardoso erin om een wekenlange staking in de petroleumsector te eindigen, met hulp van de strijdkrachten die de raffinaderijen bezetten.

We zijn echter 23 jaar verder en de regering Temer scoort zowat de laagste graad van populariteit sinds de terugkeer van de democratie in Brazilië.

Als er iets is wat Brazilië nu nodig heeft, dan is dat een flinke portie gezond verstand.

Foto: Foto's Públicas - Thiago Gomes

#MinasGerais #RioGrandedoSul #BraziliëNieuwsOnline #Brasília #Abcam #FernandoHenriqueCardoso #Whatsapp #MichelTemer #Staking #FolhadeSãoPaulo #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page