top of page
  • Observer

Nooit eerder gezien resultaat

BL301022

Beide presidentskandidaten blijven dicht bij elkaar in de peilingen, geen enkele analist durft het aan om de winnaar met zekerheid aan te duiden, dit gezien het evenwicht tussen Jair Bolsonaro en Luíz Inácio Lula da Silva op dit moment.

De resultaten van de jongste Ipec-peiling, gisteren vrijgegeven, verschijnt de leider van de arbeiderspartij met 50% van de intentiestemmen, tegen 43% voor de huidige president, dit met een foutmarge van 2 punten. Voor de eerste ronde, ter herinnering, was het Ipec (voorheen Ibope), het instituut dat er het meest naast zat in de projectie van de stemmen voor Bolsonaro, de steun aan de president onderschattend.

Wie het ook de winnaar wordt op zondagavond, het zal een nooit eerder geziene uitslag zijn in de geschiedenis van het land. In de veronderstelling dat Bolsonaro verliest, dan zal hij de eerste president zijn die er niet in slaagt om herverkozen te worden sinds de democratie opnieuw ingevoerd werd in Brazilië. Voormalige gebruikers van het Palácio do Planalto, temidden van een presidentiële campagne, Fernando Henrique Cardoso, Lula en Dilma Rousseff, slaagden erin om nog eens vier jaar aan de macht te blijven. Indien Lula verliest, zal dat ook ongezien zijn: nooit eerder in de geschiedenis van Brazilië verloor de winnaar van de eerste ronde in de uiteindelijke finale.

Het resultaat van de tweede ronde kan ook het einde betekenen van de politieke carrière van de betrokkene, in termen van een herkansing als president. In 2026 zal Lula 80 zijn, en zelfs niet het meest overtuigde lid van de arbeiderspartij gelooft erin dat hij dan nog over voldoende energie beschikt om de strijd opnieuw aan te gaan. Bolsonaro, vandaag 67, kijkt aan tegen de moeilijke uitdaging om de vlam van het bolsonarisme niet te laten uitdoven in de volgende vier jaren, in de oppositie tegen een PT-regering.

Bron

Foto: Reproductie TV Bandeirantes

#Ibope #Verkiezingen2022 #JairBolsonaro #Ipec #FernandoHenriqueCardoso #Lula #DilmaRousseff #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page