top of page
  • Observer

Noordoosten bedreigd door tsunami?

FernandoNoronha

Het is niet de bedoeling om paniek te verspreiden, maar wetenschappelijke bronnen bevestigen de mogelijkheid dat een tsunami het noordoosten van Brazilië zou kunnen treffen, meer bepaald de deelstaat Rio Grande do Norte (RN).

Vorige vrijdag (18 september) werd er een aardbeving geregistreerd met een kracht van 6.9 op de schaal van Richter, nabij de archipel São Pedro en São Paulo, een risico op vernietiging binnen een straal van maximaal 110 km. De beving werd bevestigd door het Seismologisch Laboratorium van de universiteit van Rio Grande do Norte (UFRN), maar kreeg weinig of geen aandacht in de Braziliaanse pers.

Het epicentrum werd geregistreerd op ongeveer 816 km ten noordoosten van het bekende eiland Fernando de Noronha (foto), 1.184 km van São Miguel do Gostoso (RN), 1.193 km ten noordoosten van de hoofdstad Natal en 1.338km ten noordoosten van Recife (Pernambuco).

Een aardbeving van deze omvang kan uiteindelijk tot een tsunami leiden, mits de magnitude tussen 7 en 7,9 bedraagt en de beweging in de geologische breuk van het omgekeerde type is, wat een plotse stijging of daling van de zeebodem zou veroorzaken.

Rio Grand do Norte is het meest blootgesteld aan dat gevaar omdat de grootste breuklijn van Brazilië zich op zijn grondgebied bevindt. Deze lijn loopt door een gebied van 38km lengte en 4 km breedte, bevindt zich op een diepte van 9km en loopt door de gemeentes Parazinho, João Câmara, Poço Branco en Bento Fernandes. De breuklijn kreeg de naam “Samambaia” en is in staat om blokken rotsen te verscheuren, energie te verzamelen en aardbevingen te veroorzaken, mogelijk zelfs een tsunami.

Een van de grootste aardbevingen van Brazilië staat bekend als “João Câmara”, vond plaats in Rio Grande do Norte, een reeks aardbevingen in 1986. De grootste was op 30 november van dat jaar, met een kracht van 5.1 op de schaal van Richter, gevolgd door duizenden kleinere nabevingen. Een van hen bereikte de stad Natal, met 4,3 op de schaal van Richter.

Onlangs, op het einde van augustus, liep de bevolking van Amargosa – Bahia verschrikt de straat op na een aardbeving die hun huizen deed trillen en scheuren veroorzaakte in een kerk van het district. De beving had een kracht van 4.6 op de schaal van Richter en was de grootste seismische schok die ooit vastgesteld werd in de staat, zowel wat de sterkte betreft als de grootte van het getroffen gebied, ongeveer 400 km2 waarbij ook een deel van de Baiaanse Recôncavo getroffen werd. Op hetzelfde tijdstip was er ook een kleinere beving (2.2) in de regio van Pedra Preta, Rio Grande do Norte.

Bron

Foto: Foto's Públicas - Ivo Lima - ME

#UFRN #FernandodeNoronha #RioGrandedoNorte #BraziliëNieuwsOnline #Pernambuco #Tsunami #SãoMigueldoGostoso #Bahia #Natal #Recife

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page