top of page
  • Observer

Novas Tribos: een goddelijke (of dodelijke?) missie

IndigenasGripe

De wereldwijde covid-19 pandemie veroorzaakte een conflict tussen inheemse stammen en evangelische missionarissen die al jaren lang indianen proberen te bekeren in de meeste afgelegen gebieden van het Braziliaanse regenwoud. De inheemse bevolking vreest voor een genocide bij hun volk en wil de religieuze groeperingen niet meer toelaten op hun land.

Vorige week oordeelde een rechter in het voordeel van de stammen en verbood zendelingen de Javari-vallei binnen te gaan, vlakbij de grens met Peru, waar verschillende stammen en ten minste 16 geïsoleerde bevolkingsgroepen leven – dat wil zeggen zonder bekende contactgegevens met externe gemeenschappen.

De beslissing van de rechter slaat op drie zendelingen alsmede de NGO “Missão Novas Tribos do Brasil” (missie nieuwe stammen van Brazilië) waar Brazilië Nieuws al eerder over berichtte. Novas Tribos heeft ook nauwe banden met de regering van Jair Bolsonaro, die in januari Ricardo Lopes Dias, een voormalige missionaris van de organisatie, heeft aangesteld als hoofd van de afdeling Funai die verantwoordelijk is voor geïsoleerde bevolkingsgroepen.

Stammen in de Javari-vallei en in het ganse land protesteren al langer tegen de acties van de missionarissen. De bezorgdheid over de activiteiten van Novas Tribos kreeg volgens de krant The Guardian begin dit jaar meer bekendheid door de pandemie van het coronavirus, en de aankoop van een helikopter door de organisatie, bedoeld om de meest geïsoleerde stammen in de regio te kunnen bereiken. Nova Tribos kocht het toestel nadat het meer dan US$ 2 miljoen had opgehaald in samenwerking met Ethnos360, een Amerikaanse missionaire groep die tot voor kort bekendstond als de New Tribes Mission en waarmee Novas Tribos is verbonden.

Univaja, een groep inheemse stammen in de Javari-vallei, stapte naar de rechter nadat uit een bericht in de krant O Globo bleek dat Novas Tribos eind maart over de regio bleef vliegen. Deze vluchten waren volgens de krant in strijd met de regels van de luchtvaartautoriteiten en de beperkingen m.b.t. het contact met de inheemse bevolking tijdens de pandemie.

Novas Tribos zegt inmiddels dat de vluchten zijn opgeschort en dat hun zendelingen de opdracht kregen om de inheemse gebieden te verlaten. De leiders van de stammen zeggen echter, dat door de geschiedenis van de organisatie in het land, de zendelingen een ernstige bedreiging vormen voor de inheemse bevolking, en dat de wereld zou moeten begrijpen waarom de stammen tegen deze religieuze invasie zijn, zelfs in normale tijden.

Een nota, uitgegeven door Univaja, zegt: “Wij stellen deze religieuze organisaties reeds lang aan de kaak voor inbreuken tegen de Braziliaanse wet, voor het gebrek aan respect voor onze interne relaties, ons manier van leven en hoe wij denken over de wereld. Nu stellen zij deze groepen bloot aan een dodelijk virus dat de mensheid verwoest. Wij zijn de overlevenden van genocidale plagen uit het verleden en zullen doorgaan met het aan de kaak stellen van zendelingen die niet welkom zijn, en die ons en ons land bedreigen”.


ManausCem

Brazilië noteert vandaag meer dan 60.000 besmettingen met het virus, hoewel het werkelijke aantal naar alle waarschijnlijkheid veel hoger is. De ziekenhuizen in Manaus zijn nu al overbelast en het aantal gevallen onder autochtonen verdrievoudigde in twee weken tijd. Als de ziekte zich verder verspreidt in afgelegen gebieden, zoals de Javari-vallei, kunnen de gevolgen rampzalig zijn voor de lokale gemeenschappen – die nu al in de steek gelaten werden door de federale regering.

“Als het coronavirus het inheemse grondgebied bereikt, dan wordt het een tragedie omdat wij niet beschikken over bescherming, en omdat er veel te weinig geïnvesteerd wordt in gezondheid en medische apparatuur om de lokale bevolking te beschermen”, zo zegt Joênia Wapichana (Rede), de eerste inheemse volksvertegenwoordigster in het Braziliaanse parlement.

Het geschil draait niet alleen op een helikopter en een organisatie van zendelingen, maar ook op de ontmanteling van de beschermingsinfrastructuur van inheemse stammen en geïsoleerde volkeren, toegeschreven aan de Bolsonaro-administratie. Het inheemse volk is erg bang voor de missionaire groepen en de huidige regering, twee vijanden die dichterbij komen sinds de benoeming van ex-missionaris Lopes Dias aan het hoofd van Funai, op de vooravond van de uitbraak van het coronavirus.

Antropologe Beatriz de Almeida Matos (universiteit Pará): “Zij veronderstellen dat zij goddelijk werk uitvoeren en maken zich geen zorgen om de ziekte of om het coronavirus, noch om de dood. Ze zijn ervan overtuigd dat God hen ter plaatse stuurt”.

Ethnos360

Ethnos360, gevestigd in Sanford – Florida, stuurt sinds haar oprichting in 1942 christelijke zendelingen naar Brazilië en andere delen van de wereld. De belangrijkste missie is om mensen te bereiken in gebieden waar geen Bijbelvertalingen zijn. De belangrijkste focus van de entiteit ligt op inheemse gemeenschappen, en Ethnos360 beweert het Nieuwe Testament te hebben vertaald in 88 ‘etnische talen’ (er zouden er nog 114 worden vertaald), aldus Ministry Watch, dat informatie verzamelt over christelijke liefdadigheidsinstellingen.

De overtuigingen van de groep zijn gebaseerd op het letterlijk lezen van Bijbelse teksten, zegt Daniel Everett, een taalkundige en voormalig christelijke missionaris die contact had met de New Tribes Mission in de Braziliaanse Amazone: “Het gaat om een conservatieve groep, extreem fundamentalistisch. Zij willen de Braziliaanse inheemse bevolking bekeren tot het evangelische christendom, zoals bekend in de Verenigde Staten”.

Het werk van de organisatie is rigoureus: ze bouwden een replica van een Braziliaans Indiaans dorp in Pennsylvania om zendelingen op te leiden, volgens een BBC-rapport uit 2018. Missionarissen van New Tribes proberen jarenlang contact te maken met inheemse volkeren, leren hun taal, vertalen de Bijbel en bekeren de lokale bevolking tot het christendom. Ze lokken ze vaak met voedsel, medicijnen en basishulpmiddelen waar stammen normaal gesproken geen toegang toe hebben, zegt Everett: “Ze zijn zeer actieve actoren van culturele verandering en hebben daar geen enkel probleem mee”.

Ethnos360 wordt volkomen gefinancierd door donaties. Volgens Ministry Watch ging het in 2018 om een totaal van US$ 60 miljoen. De groep wijzigde zijn naam na een groot onderzoek als gevolg van beschuldigingen wegens seksueel misbruik van kinderen in internationale vestigingen. “Novas Tribos heeft een lange en ingewikkelde geschiedenis van controverses in Zuid-Amerika en is waarschijnlijk de meest agressieve en hardste lijn van alle evangelische organisaties in Brazilië”, aldus Fiona Watson, een Braziliaanse onderzoekster bij Survival International.

Het volledige artikel leest u hier (Engels).

Bron

Foto: Fotos Públicas - Minsa - Alex Pazuello - Semcom

#Univaja #Funai #RicardoLopesDias #Pará #JoêniaWapichana #BraziliëNieuwsOnline #Ethnos360 #Peru #Pennsylvania #Javari #JairBolsonaro #MissãoNovasTribosdoBrasil #MinistryWatch #Coronavirus #Amazonas #COVID19 #SurvivalInternational #BBC #OGlobo #TheGuardian

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page