top of page
  • Observer

O Globo als schietschijf

O-Globo-shoot

De linkse website Carta Capital verenigt de meningen van mogelijke presidentskandidaat Fernando Haddad (als Lula’s deelname definitief zou geweigerd worden door het STE) en die van zijn grootste tegenstrever Jair Bolsonaro, dit met betrekking tot media magnaat O Globo. Haddad verklaart dat de zender “illegaal” zou zijn in de rest van de wereld terwijl Bolsonaro aankondigt dat hij duchtig de hakbijl zal zetten in de reclame die de overheid er laat uitzenden.

Er is vrijwel niets wat beide “presidenciáveis” verbindt, maar ze zijn wel erg kritisch als het over O Globo gaat en beschouwen de mediagigant als een tegenstander. Haddad verdedigt een “democratisering van de communicatiemiddelen” en een strijd tegen de concentratie van de Braziliaanse media, in handen van enkele families. Bolsonaro is van plan om veel minder overheidsreclame uit te besteden aan O Globo, en garandeert dat hij, bij het “doorbreken van het BNDES-geheim”, zal ontdekken hoe groot de schuld is die O Globo heeft bij die overheidsbank.

Zowel de PT als Bolsonaro hebben redenen om O Globo aan te vallen. De eerste is van mening dat de zender een bepalende rol speelde bij de afzetting van Dilma Rousseff, en bij de veroordeling en opsluiting van Lula. De PSL-kandidaat protesteert voortdurend via de sociale media tegen de berichtgeving over zijn kandidatuur.

Eerder deze week werd aangekondigd op het avondjournaal (Jornal Nacional) dat de agenda van Lula niet opgenomen wordt in de berichtgeving, omdat hij opgesloten zit. De zender repte niet over Haddad als een mogelijke vervanger, ondanks dat deze reeds begon met zijn campagne, in naam van de ex-president. Haddad reclameerde via Twitter en schreef er dat O Globo “illegaal zou verklaard worden” in eender welk ander land ter wereld: “In alle andere landen is een dergelijke concentratie ondenkbaar. Dit kan toch geen democratie zijn?” .

Bolsonaro maakte gebruik van een interview door GloboNews om te zeggen dat het medium in 1065 werd opgericht door Roberto Marinho en citeerde een editoriaal waarin deze laatste de militairen verdedigde, aan het einde van het regime (7 oktober 1984). Aan het einde van de uitzending las journaliste Miriam Leitão een (haperend) antwoord op de commentaar van Bolsonaro waarin bevestigd werd dat O Globo zijn visie inmiddels herzag, en dat de steun aan het militaire regime een vergissing was.

Bolsonaro lanceert ook tweets als deze over O Globo: “Een machinegeweer dat reputaties vernietigd, en ze houden er niet mee op”. Tijdens events doet hij ironische uitspraken over de zender, lacht met hun ‘novelas’, Big Brother uitzendingen, het praatprogramma van Fátima Bernardes, om nadien te zeggen: “In mijn regering zullen er geen budgetten vrijgemaakt worden om dat soort mensen te steunen. Ze mogen gerust verder doen, er zal geen censuur komen. Maar geld uit de staatskoffers?” , en: “Jullie halen 40% van de kijkcijfers en slagen erin om 80% van de officiële regeringspropaganda binnen te halen. Als ik het haal, dan zal dat met de helft ingekort worden”.

Beide kandidaten volgen verschillende wegen om O Globo en andere media aan te vallen tijdens hun campagnes. Tot op dit moment staat Lula bovenaan in de peilingen. Indien hij belet wordt om deel te nemen, dan heeft Haddad het potentieel om het politieke kapitaal van Lula te erven en mogelijk de tweede kiesronde te halen. In de scenario’s zonder Lula staat Bolsonaro aan de leiding.

Een tweede kiesronde tussen de PT en Bolsonaro zou ervoor zorgen dat O Globo aanvallen te verduren krijgt van beide kanten, zowel van links als van rechts, allesbehalve een onwaarschijnlijk scenario.

Bron

#PSL #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #MiriamLeitão #BigBrother #FátimaBernardes #Twitter #JairBolsonaro #RobertoMarinho #BNDES #JornalNacional #PT #GloboNews #Lula #CartaCapital #OGlobo

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page