top of page
  • Observer

O Globo in het vizier van belastingcontroleurs

JN

Het is geen geheim dat bekende televisiefiguren vet betaald worden, zeker bij een mediagigant zoals O Globo die met de hoogste kijkcijfers gaat lopen, dit met de eenvoudige logica dat die bekende figuren zorgen voor die hoge kijkcijfers en dus meer reclame inkomsten genereren. Het is ook geen geheim, ook al wordt daar weinig over gepraat, dat de beroemdheden vrijwel allemaal een bedrijfje oprichten om minder belastingen te moeten betalen. Gewone mensen worden immers belast met 27,5%, vennootschappen slechts met 6 tot 15%.

In die categorie vallen bekende Brazilianen als de nieuwsankers William Bonner en Renata Vasconcelos (foto boven), presentatoren als Faustão en – nu aspirant politicus – Luciano Huck e.v.a. Het mediumbedrijf vormt momenteel een doelwit van de Receita Federal (fiscus). Zij vroegen vorig jaar reeds alle contracten op, afgesloten tussen ‘Globo Comunicação e Participações S/A’ enerzijds, en televisieberoemdheden alsmede bekende acteurs anderzijds.

Nadat die contracten ingediend werden, begon de fiscus met het slijpen van de messen. Sinds drie weken werden er aangetekende brieven gestuurd naar de adressen van alle betrokken vennootschappen. Onder de “Termos de Início de Procedimento Fiscal” (opstarten van een fiscaal onderzoek) geeft de fiscus 20 dagen tijd aan de bestemmelingen om de afgesloten contracten te verrechtvaardigen. Voor de fiscus gaat het bij de contracten tussen acteurs en het medium om fraude: “Hierbij vragen wij op basis van de gebruikte rechtsgrondslag, uitleg over de motivatie van de aanwerving door O Globo van uw vennootschap i.p.v. de belastingbetaler”.

De bestemmelingen worden hierbij aangemaand om de statuten en alle eventuele wijzigingen in te dienen, “aangezien U de meerderheid bezit van de aandelen”. De fiscus mikt op het recupereren van het verschil tussen de betaalde belasting, en die zou moeten betaald worden door een fysieke persoon, met daarbovenop een boete (tot 150%) en intresten van de laatste 5 jaren van het contract.

Leonardo Antonelli, de advocaat van de artiesten bij O Globo, beweert dat het initiatief van de fiscus kan herleid worden tot een politieke wraak: “Om O Globo te treffen zijn alle middelen goed. De regering negeert het normale openbare beleid van ‘pejotização’ (de praktijk van het inhuren van persoonlijke diensten d.m.v. een vennootschap) en treft hiermee de cultuursector door een belasting te innen die hoger is dan de werkelijke inkomsten van de betrokken kunstenaars”.

In het vorige stukje kon u al lezen hoe president tekeergaat tegen de pers. Hij heeft het hierbij vaak gemunt op de krant Folha de São Paulo en op O Globo. Deze week nog reageerde hij erg agressief op een vraag van een reporter van de Folha omtrent Fabio Wajngarten (secretaris voor sociale communicatie van de president). Wajngarten beschikt over een vennootschap die geld incasseert van TV-stations en publiciteitsagentschappen, gecontracteerd door de regering. Bolsonaro antwoordde geïrriteerd: “Heb je het over je moeder?” . De reporter reageerde laconiek en zei “Neen, ik heb het over Fabio Wajngarten”. De president: “Jij werkt voor de Folha, jullie hebben geen moraal om dergelijke vragen te stellen. Hou je mond!” .

Bron

Foto: Globoplay

#WilliamBonner #RenataVasconcelos #BraziliëNieuwsOnline #ReceitaFederal #JairBolsonaro #FabioWajngarten #FolhadeSãoPaulo #LucianoHuck #OGlobo #Faustão

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page