top of page
  • Observer

Odebrecht: faillissement dreigt

Odebrecht-Placa

Het Braziliaanse bedrijf Odebrecht zal naar verwacht vandaag nog een verzoek indienen voor een gerechtelijk akkoord. Met een schuld van R$ 80 miljard en eisen van schuldeisers in uitvoering, beschikt het bedrijf niet meer over alternatieven om het gebrek aan cash flow op te lossen.

De groep, die te maken heeft met een ernstige financiële crisis sinds het begin van het Lava Jato onderzoek, weigert commentaar te geven op het onderwerp. De overheidsbank Caixa Económica Federal, een van de kredietverleners van Odebrecht, startte vorige week het proces op van de executie van de schuld. Dat proces verloopt in geheimhouding na de druk die door de bank uitgeoefend werd op de groep nadat Atvos, een onderdeel van de Odebrecht groep (suiker en ethanol) eerder al een akkoord wilde afsluiten met het gerecht, vorige maand. Bij Atvos gaat het om een schuld van 12 miljard.

Alle grote Braziliaanse banken deden tot vorige week gezamenlijk pogingen om een akkoord te bekomen zonder de tussenkomst van het gerecht (extrajudicial). Indien de recuperatie door het gerecht zal uitgevoerd worden, dan zullen deze banken in de file moeten staan om hun leningen terug te eisen, dit naast werknemers, de regering, leveranciers en andere schuldeisers. Ook de dividenden komen in het gedrang. De groep die pogingen doet om het probleem zonder de tussenkomst van het gerecht op te lossen, streeft naar nieuwe financieringen voor een totaal van ongeveer R$ 20 miljard reais.

Odebrecht

De Odebrecht Groep is een Braziliaans conglomeraat van een reeks gediversifieerde bedrijven in de bouwsector, engineering, vliegtuigindustrie, milieueconomie, petrochemie, chemische industrie, nutsbedrijven, ethanol, vastgoed, civiele techniek, defensie-industrie, transportsector, en andere. Het bedrijf werd in 1944 in Salvador da Bahia opgericht door Norberto Odebrecht en is actief in 24 andere landen in Zuid-, Midden- en Noord-Amerika, de Caraïben, Afrika, Europa en het Midden-Oosten.

Het kernbedrijf is Construtora Norberto Odebrecht, met daarnaast een reeks nevenbedrijven zoals OR (Vastgoed), Odebrecht Latinvest (infrastructuur), Odebrecht Engineering & Construction (energie, mijnbouw, landbouw), Ocyan (offshore-exploratie), Odebrecht Transport (stedelijk vervoer, snelwegen), Braskem (thermoplast), Atvos (ethanol), Enseada Shipbuilding (scheepswerven). Daarnaast financiert de groep ook een educatieve stichting, de Fundação (stichting) Odebrecht die onder meer een werk van de extreemrechtse filosoof Olavo de Carvalho publiceerde.

Het bedrijf haalde contracten binnen over de hele wereld, van de uitbreiding van het metronetwerk in Caracas over het bouwen van een haven in Cuba tot infrastructuurprojecten in Afrika.

Odebrecht is betrokken in tal van rechtszaken en corruptieonderzoeken, vooral sedert op 17 maart 2014 toenmalig federaal rechter Sérgio Moro een uitgebreid onderzoek begon, dat in Brazilië bekendstaat als de “operatie car wash” (Operação Lava Jato). De verdachte handelingen draaien vooral rond corruptie bij het staatsoliebedrijf Petrobras, waar talloze politici steekpenningen zouden hebben ontvangen. Emilio Odebrecht, vader van de in dit verband op 19 juni 2015 gearresteerde bedrijfsleider Marcelo Odebrecht (momenteel onder huisarrest) en destijds CEO van Odebrecht, gaf grif toe dat het betalen van steekpenningen “sedert 30 jaar de gewoonte was”. Door de verklaringen, in ruil voor strafvermindering, van Marcelo Odebrecht, verloor de machtige parlementsvoorzitter Eduardo Cunha zijn zetel, en werd oud-president Lula da Silva veroordeeld tot een gevangenisstraf.

Ook in de affaire Paradise Papers uit 2017 wordt Odebrecht genoemd als eigenaar van offshore-constructies waarmee steekpenningen zouden betaald zijn aan politici en opdrachtgevers.

Bron: EstadãoWikipedia

Foto: Rovena Rosa - Agência Brasil

#EmilioOdebrecht #MarceloOdebrecht #Venezuela #BraziliëNieuwsOnline #Odebrecht #Atvos #ParadisePapers #Cuba #CaixaEconómica #EduardoCunha #Caracas #Lula #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page