top of page
  • Observer

Offensief tegen Bolsonaro

Marco-Aurelio-de-Carvalho

Met vijf ministers in de regering gaat de Grupo Prerrogativas* een offensief opstarten tegen ex-president Bolsonaro om hem voor de rechtbank te sleuren. De strategie van de groep bestaat erin om Bolsonaro onverkiesbaar te stellen.

In een diner, georganiseerd door de groep om de overwinning van Lula te vieren, toonden 200 leden dat ze op dezelfde lijn zitten als de nieuwe regering door de lancering van het motto “Geen amnestie“.

De uitspraken van de advocaten lopen gelijk met die van Lula, vorige zondag in zijn toespraak voor het Parlement, toen hij het had over de aanpak van de strijd tegen de pandemie: “We koesteren geen wraakgevoelens tegen diegenen die probeerden om het land te onderwerpen aan hun persoonlijke en ideologische plannen, maar we zullen de rechtsstaat garanderen. Wie fouten maakte, zal daar moeten op antwoorden met het recht op volledige verdediging, in het kader van een gerechtelijke procedure”.

Voor advocaat Marco Aurélio de Carvalho (foto), coördinator van de groep, bestaan er meer dan voldoende motieven opdat het gerecht de aanhouding van Bolsonaro beveelt: “Het is noodzakelijk om het gedrag van de ex-president te onderzoeken met betrekking tot de aankoop van vaccins, het schandaal met de dominee’s bij het ministerie van Onderwijs, met smeergeld in de vorm van een staaf goud, en zijn betrokkenheid in de geheime begroting”, en:

“Het gaat hier niet om wraak. We moeten vooruit kijken naar het perspectief om Brazilië terug op te bouwen en te verenigen, maar we mogen niemand ongestraft laten omdat de grote leuze bestaat uit de woorden ‘Geen amnestie‘. Bij de herinvoering van de democratie maakten we een fout door de terroristen en folteraars ongestraft te laten. Het is hierdoor dat Bolsonaro kon verkozen worden als president in 2018″, zo zei hij.

De advocaat waarschuwde ook voor het brede front dat Lula samenstelde om de verkiezingen te kunnen winnen en om te kunnen beschikken over een basis in het Parlement: “Dat wordt erg moeilijk. Onze alliantie is te groot. Maar als we ons blijven verenigen, komen we er beter uit”.

De vijf ministers die lid zijn van deze groep:

Fernando Haddad (Financiën), Paulo Teixeira (Ontwikkeling Landbouw), Sílvio Almeida (Mensenrechten), Vinícius Marques (Rekenhof) e Jorge Messias (Advocaat-generaal van de Republiek)

*Grupo Prerrogativas

Grupo = groep, prerrogativa = voorrecht.

De groep bestaat voornamelijk uit advocaten – gelinkt aan de arbeiderspartij PT -, artiesten, professoren en juristen, en is actief sinds 2015. Het collectief had in het begin vooral de verdediging van hun rechten als doel, in antwoord op de uitspraken in het Lava Jato proces, en die van ex-federale rechter Sérgio Moro.

Coördinator Marco Aurélio de Carvalho zegt in een manifest, uitgegeven door de groep: ” De groep Prerrogativas werd vijf jaar geleden opgericht als een gesloten groep bij Whatsapp, in het begin om de professionele prerrogatieven van advocaten te verdedigen, die in Brazilië systematisch geschonden worden door het Lava Jato onderzoek. Prerrogatieven mogen niet verward worden met privileges. Het gaat om de waarborgen die de wet aanbiedt opdat advocaten hun klanten kunnen vertegenwoordigen en verdedigen zonder beperkingen”.

Vanaf 2020 breidde de groep zijn agenda uit en begon deel te nemen aan de openbare discussie over de verdediging van de democratische rechtsstaat, het recht op verdediging en ging in oppositie tegen de regering van president Jair Bolsonaro.

Bron

Foto: Wikimedia Commons

#FernandoHaddad #LavaJato #JorgeMessias #SílvioAlmeida #JairBolsonaro #PauloTeixeira #ViníciusMarques #MarcoAuréliodeCarvalho #GrupoPrerrogativas #Lula #BRNieuws #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page