top of page
  • Observer

Olavo de Carvalho: Neen, het gaat niet goed met Brazilië

Olavo-Steve

De oerconservatieve rechtse schrijver, filosoof, criticus en journalist Olavo de Carvalho (71) verhuisde in 2005 naar Richmond- Virginia nadat de arbeiderspartij aan de macht kwam, met Lula als president: “Ik dacht: dit is te gek voor woorden, zo gek dat ik zelf gek wordt als ik hier blijf”, zo verklaarde hij. De Amerikaanse regering verleende hem een “Green Card for foreigners with extraordinary abilities”. Sinds toen schrijft hij artikels voor zijn persoonlijke website, geeft voordrachten en online cursussen. Die cursussen vormen voor hem een manier om in te gaan tegen wat hij omschrijft “De dood van de verheven Braziliaanse cultuur”.

Het zal niemand verwonderen dat Olavo door vele aanhangers van de huidige Braziliaanse president, inclusief de president zelf, gezien wordt als een soort goeroe.

De filosoof werd deze week gehuldigd in het Trump Hotel, in Washington, enkele dagen voorafgaand aan het officiële bezoek van de Braziliaanse president die op de koffie gaat met Donald Trump om er te praten over (o.m.) het gebruik van het lanceringsplatform Alcântara (Maranhão) door niet-Brazilianen -, en het uitstippelen van de gezamenlijke weg die gevolgd zal worden in de relatie Brazilië-USA, voornamelijk op economisch en commercieel vlak. De homenage werd georganiseerd door ex-strategist van Donald Trump, Steve Bannon (zal ook niemand verwonderen). Ook aanwezig: Eduardo Bolsonaro die er o.a. verklaarde: “De vraag is deze: hoeveel Amerikanen gaan hiervan profiteren om illegaal in Brazilië te komen wonen? Draai dit nu eens om: indien de USA zou toelaten dat Brazilianen geen visum meer nodig hebben om binnen te komen, maar gewoon als toerist, hoeveel Brazilianen zullen daar gebruik van maken om hier illegaal te blijven wonen?” (over het niet toepassen van reciprociteit door de USA m.b.t. het afschaffen van een visum).

De huldiging ging gepaard met kritieken aan de pers, en aan de “verraders” die de Braziliaanse president omringen.

Gevraagd aan Olavo de Carvalho of hij optimistisch is over Brazilië, luidde het antwoord: “Neen, neen en nog eens neen. Ik zal eerlijk zijn. Ik hou van die man, deze Bolsonaro. Maar hij wordt omringd door verraders, ik vertrouw vrijwel niemand van zijn regering, buiten hijzelf”.

Olavo ging zover om vicepresident Hamilton Mourão als een “idiote kerel” te bestempelen: “De president gaat op reis en wat is het eerste wat hij doet? Hij vliegt naar São Paulo om er een politieke ontmoeting te hebben met (gouverneur) João Doria (PSDB). Die kerel heeft geen flauw idee wat het betekent om vicepresident te zijn. Gedurende de reis van de president moet hij in Brasília blijven”. Olavo voegde eraan toe dat Mourão, sinds de inauguratie van de president, van houding veranderde, nu “pro-abortus, pro-ontwapening en pro-Nicolas Maduro”.

Hij zei ook dat Jair Bolsonaro’s handen gebonden zijn en dat het niet goed gaat met zijn regering: “Als het zo verder gaat zoals nu, dan gaat het slecht. Er moet niets meer veranderen om slechter te worden, enkel voortgaan op die manier en dan is het over zes maanden afgelopen met deze regering”.

Het probleem is volgens hem vooral de pers, en de raadgevers van de president. Hij vindt dat de media “een staatsgreep willen plegen en leugens publiceren over de president”. Olavo zegt dat de president al die kwesties niet voor het gerecht sleept omdat de militairen dat niet toelaten: “Hij reageert niet omdat de militiebende die hem omringd, broekschijters zijn die bang zijn van de media. En waarom zijn ze bang? Omdat ze aan het einde van de dictatuur vaststelden dat ze allemaal verbrand werden door de media, naar huis keerden en besloten om de brave jongen uit te hangen. Wat heeft Bolsonaro daarmee te maken? Niets. Hij staat alleen, kan niet vertrouwen in de mensen die hem omringen, kan de media niet vertrouwen.”

Volgens Olavo heeft Bolsonaro ook geen ideologie en zegt dat hij enkel verkozen werd omdat hij als minder erg beschouwd werd dan Fernando Haddad: “Daarom werd hij verkozen, niet voor zijn politieke ideeën die ik tot op vandaag niet ken. Ik vernam wel enkele malen zijn mening over het een of ander, maar hoorde hem nooit spreken over een algemene conceptie, een ideologie. Je zou hem kunnen beschuldigen van een gebrek aan coherentie, maar dat is het beste bewijs dat hij geen ideologie aanhangt.”

Steve Bannon en Olavo de Carvalho leerden elkaar kennen in januari. De Amerikaan zegt nu dat hij het gedachtegoed van Olavo wil verspreiden in de wereld, en linkt de opkomst van Bolsonaro aan de filosoof: “Ideeën hebben gevolgen. Een van de consequenties van de ideeën van professor Olavo is kapitein Bolsonaro”, aldus Bannon.

Bron

Foto boven: Olavo de Carvalho – Steve Bannon

Foto: Facebook Olavo de Carvalho - Josias Teófilo

#GreenCard #USA #Richmond #HamiltonMourão #Alcântara #SãoPaulo #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #DonaldTrump #JairBolsonaro #JoãoDoria #Brasília #Virginia #OlavodeCarvalho #EduardoBolsonaro #PT #Maranhão #SteveBannon #Lula #NicolasMaduro #PSDB

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page