top of page
  • Observer

Olavo eist hulp

CaetanoVeloso

Het kan moeilijk zijn voor een outsider om te begrijpen waarom de president van Brazilië, een land van 220 miljoen inwoners, zijn oren te luisteren legt bij een dolgedraaide goeroe in het buitenland, zelfs al gaat het om een Braziliaanse goeroe. Wie de zaken van dichtbij volgde, werd in de voorbije dagen verrast door de heftige uitval in de richting van de president, nadien een beetje verzacht door de bevestiging “Ja maar, ik blijf wel achter hem staan”. Zelfs popsterren als Pete Townshend en George Harrison kregen dit allemaal nooit te horen van hun eigen goeroe’s.

In een video, vorige zaterdag gepubliceerd op zijn Facebook pagina, kondigde Olavo de Carvalho (de goeroe in kwestie) aan dat hij de regering Bolsonaro zou omverwerpen indien de president zou doorgaan met “niets te doen en laf te zijn”. Olavo, verantwoordelijk voor benoemingen in de eerste en tweede graad van de Braziliaanse regering, eist de hulp van de president omtrent recente gerechtelijke veroordelingen wegens het publiceren van berichten met valse informatie.

Een van de processen die Olavo wakker houden, werd opgestart door de bekende Braziliaanse zanger Caetano Veloso (foto boven), bij het gerecht van Rio de Janeiro. De astroloog/schrijver/filosoof werd veroordeeld via de opgelegde straf en boetes tot het betalen van een bedrag dat inmiddels oploopt tot R$ 2,8 miljoen.

In oktober van 2017 publiceerde Olava op Facebook en Twitter de volgende uitspraak: “Caetano, ik beloof dat ik je nooit meer een pedofiel zal noemen. In ruil vraag ik u a.u.b. om een woord om de relatie te beschrijven tussen een man van veertig en een meisje van dertien”. (Caetana, een icoon uit het Tropicália tijdperk, overtuigde aanhanger van links en tegenstander van Bolsonaro, leerde zijn (2de) echtgenote Paula Lavigne kennen na een theatervoorstelling aan het einde van de jaren tachtig. In een interview met het blad Playboy, in 1998, verklaarde Lavigne dat zij haar maagdelijkheid verloor op haar dertiende met Caetano die destijds veertig was. Later werd zij de persoonlijke manager van de zanger).


CaetanoVelosePaulaLavigneFB

Gebaseerd op het ‘Marco Civil da internet’ (de Braziliaanse wet die het gebruik van het internet reguleert), stapte Caetano naar de rechter, vragend om de verwijdering van de publicaties, en om een morele schadevergoeding. De rechtbank ’50a Vara Cível’ van Rio de Janeiro vaardigde meteen een bevel uit opdat Olavo zijn berichten zou verwijderen.

In 2019 kwam de uitspraak waarbij Caetano de overwinnaar werd. Het oordeel hield in dat Olavo de Carvalho alle berichten over Caetano moest verwijderen, en een morele schadevergoeding betalen van R$ 40.000 (vandaag R$ 54.000). Het oordeel was definitief, de goeroe kon niet meer in beroep gaan.

Olavo werd op de hoogte gesteld in de Verenigde Staten (waar hij al 15 jaar woont), maar weigerde om te betalen en trok het oordeel in twijfel. De verdediging van Caetano diende een verzoek in bij de rechter in december van vorig jaar om de straf te bevestigen en om de boete te berekenen wegens niet-betaling.

In mei van dit jaar sprak de rechtbank opnieuw een oordeel uit in het voordeel van Caetano en legde een dagelijkse boete op van R$ 10.000 sinds de datum van de eerste uitspraak (om de berichten te verwijderen). De verdediging kwam tot een totaal van 281 dagen, wat de totale som van R$ 2,8 miljoen verklaart.

Olavo kan wel nog in beroep gaan tegen de laatste uitspraak, maar een eventueel aanbod moet gedaan worden door de schrijver, en aanvaard door de zanger.

Olavo verdedigt zich door te stellen dat hij Caetano nooit als pedofiel bestempelde en doet een beroep op zijn rechten voor vrije meningsuiting.

Bron

Foto's: Fotos Públicas - Tania Victoria / Facebook

#BraziliëNieuwsOnline #Twitter #PaulaLavigne #JairBolsonaro #PeteTownshend #Caetanoveloso #Facebook #OlavodeCarvalho #GeorgeHarrison

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page